Arap vekil İsrail parlamentosunda ezan okudu

Güncelleme Tarihi:

Arap vekil İsrail parlamentosunda ezan okudu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 17, 2016 09:33

İsrail'in "gürültü kirliliğine neden olduğu" iddiasıyla hoparlörle ezan okunmasını yasaklama planını protesto eden Arap milletvekili Talib Ebu Arar da İsrail Parlamentosu'nda (Knesset) kürsüden ezan okudu.

Haberin Devamı

Knesset'teki Ortak Arap Listesi üyesi Milletvekili Ebu Arar, daha önce ezanın yasaklanması planını protesto eden ve kürsüden ezan okuyan Arap milletvekili Ahmed et-Tiybi gibi konuşması sırasında kürsüden akşam ezanını okuyarak tepkisini gösterdi.
Filistin medyasında konuyla ilgili paylaşılan videoda, Ebu Arar ezan okurken fanatik Yahudi milletvekillerinin tepki gösterdiği görülüyor. Ebu Arar, tepkilere aldırış etmeden akşam ezanını okuduktan sonra kürsüden ayrılıyor.

Knesset'te yasama komisyonu, daha önce ezanın hoparlörlerden okunmasının yasaklanmasını öngören kanun tasarısını onaylayarak meclise sevk etmişti. Knesset'teki genel kurulda, dindar Yahudot HaTora Partisinin (Birleşik Tevrat), ezanın hoparlörlerden okunmasını yasaklamayı öngören yasa tasarısına itirazı üzerine oylama ertelenmişti.

Haberin Devamı

"Gürültü kirliliğine neden olduğu" iddiasıyla camilerden hoparlör kullanılarak ezan okunmasını yasaklayacak tasarının, yürürlüğe girmesi için İsrail meclisi Knesset'te üç farklı oturumda görüşülerek oylanması bekleniyor. Filistinlilerin ve İslam aleminin büyük tepkisini çeken tasarı daha önce de birçok kez gündeme gelmiş ancak kanunlaşmamıştı. 

Haberin Devamı

ARAP BİRLİĞİ VE HAMAS YASA TASARISINI KINADI

Plana Hamas'tan da tepki açıklaması geldi. "İsrail, İslami kutsallara yönelik izlediği ırkçı siyasetle Müslümanları tahrik ediyor." ifadesine yer verilen açıklamada, "İsrail'in Mescid-i Aksa'yı Yahudileştirmeyi sürdürdüğü ve özelde Filistinlilere, genelde tüm Müslümanlara yönelik kabul edilemez yeni kanunlar dayattığı" kaydedildi. Açıklamada, camilerden hoparlörle ezan okunmasının yasaklanmasını öngören hiçbir yasa tasarısının geçmesine izin verilmeyeceği ifade edildi.

Arap Birliği de yasa tasarısını kınadı. Arap Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Ahmed bin Hilli, yaptığı açıklamada, söz konusu yasa tasarısını "çok tehlikeli bir provokasyon" olarak nitelendirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!