Arafat yerine Tatlıtuğ posteri

Güncelleme Tarihi:

Arafat yerine Tatlıtuğ posteri
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 28, 2008 00:00

Arap aleminde Nur adıyla gösterilen Gümüş dizisinin yarattığı etkinin boyutları, sanılandan büyük. Filistin’de, Arafat’ın ve Saddam’ın posterleri yerine Kıvanç Tatlıtuğ posterlerinin asıldığı tespit edildi. Bölge halkı Gümüş fenomenine kendisini kaptırdı, ama muhafazakarlardan sert tepkiler var.

ULUSLARARASI haber ajansları da Arap alemindeki Türk dizisi çılgınlığına seyirci kalmadı. Hem ABD kaynaklı Associated Press, hem de Londra merkezli Reuters; Riyad, Dubai, Kudüs ve Ankara muhabirlerini görevlendirerek Ortadoğu’daki "Gümüş fenomeni"ni mercek altına aldı.

AP’nin haberine göre, "uzun boylu, mavi gözlü bir genç, Gazze Şeridi’ndeki mülteci kamplarından Riyad’daki malikanelere dek tüm Ortadoğu’da dört aydır kalpleri çalıyor." AP, birçok Ortadoğu ülkesinde "Nur" ismiyle gösterilen Gümüş dizisinin başrol oyuncusu Kıvanç Tatlıtuğ’un, romantizmiyle tüm Arap kadınları büyülediğini böyle bildirdi. Ajansa göre, Tatlıtuğ’un canlandırdığı karakterin, karısı Nur’a (Türkiye’de Gümüş) yönelik destek ve ilgisi, muhafazakar Arap dünyasında boşanmalara dahi neden oluyor.

Modern evlilik modeli

Gümüş, Arap kadınları için "ideal ve modern bir evliliğin" simgesi haline gelmiş durumda. AP’nin Batı Şeria’da röportaj yaptığı Hiba Hamdan (24) adlı bir kadın, kocasına, "Muhanned’den (Türkiye’de Mehmet) bir şeyler öğren. Bak karısını nasıl seviyor" dediğini söyledi. Okulu bitirince hemen evlenip eve kapanan Hamdan, diziyi izledikten sonra iş aramaya başladığını belirtiyor. Gazze’deki Şati mülteci kampında yaşayan 17 yaşındaki Ela Hamami ise, "Bu dizi gelecekte kadınlara güç verecek" diye konuşuyor.

Ajansa göre, daha önce Batılı dizilere bu kadar ilgi göstermeyen Arap izleyicilerin kendilerini Gümüş’teki karakterlerle özdeşleştirmelerini sağlayan şey, Türkiye’nin de Müslüman bir ülke olması. Dizi karakterlerinin oruç tutması ve görücü usülüyle evlenmesi gibi detaylar, bu özdeşleşmeyi sağlıyor.

Cidde’de Nur vakti

Cidde’de bir Suudi ailesi çoluk-çocuk Gümüş’ü seyrediyor. Bu tutku yüzünden Başmüftü "Türk dizileri caiz değildir" diye fetva veriyor.

Suudi başmüftüden fetva

Türk dizileri caiz değildir

GÜMÜŞ’teki bazı unsurlar, muhafazakar Arapları kızdırıyor. Batı Şeria’daki Bir Zeyd Üniversitesi’nde kadın araştırmaları profesörü olan İslah Jad, alkol, kürtaj ve evlilik dışı seks gibi "laik özgürlükler"in dizide yer almasının "başka türlü yaşayan Müslümanların da var olduğunu" Araplara gösterdiğini söylüyor.

Bu yüzden Arap alemindeki dini ve siyasi yetkililer öfkeli. Batı Şeria’daki Nablus’ta yaşayan HAMAS militanı Hamid Bitevi, "Bu dizi İslam diniyle, değerleriyle ve gelenekleriyle çatışıyor" yorumunu yaptı, ama en sert tepki Suudi Arabistan’dan geldi.

Günahkar ve habis

Suudi ulemasının en üst düzey yetkilisi olan Başmüftü Şeyh Abdülaziz el Şeyh, Türk dizilerinin "günahkar" ve "habis" söyledi. İfadeler şöyle:

"İslami olmayan bu tür şovları, popülaritesinden yararlanmak için yayınlayan her televizyon kanalı, Allah’a ve peygamberine karşı savaşmaktadır. Türk dizilerini izlemek caiz değildir. Bunlar günahkarlıkla, habislikle, ahlaki çöküntüyle doludur ve takdirini ancak Allah’ın yapacağı faziletlerle savaş halindedirler."

Boğaz villası Arap turistemüze

AP’ye konuşan prodüktör Kemal Uzun, dizinin çekildiği Boğaz villasının tur operatörlerine kiralanarak, aralarında Suudi hanedanı mensuplarının da olduğu Arap turistler için geçici müze haline geldiğini söylüyor.

Filistin ve Suudi Arabistan’da bebeklere Nur (Gümüş) ve Muhanned (Mehmet) ismi konuyor. Tatlıtuğ’un oynadığı karakterin ismi Muhammed yerine, Muhanned (kılıç) olarak tercüme edilmiş.

Gazze’de Kıvanç Tatlıtuğ baskılı tişörtler yok satıyor. Filistin lideri Yaser Arafat’ın ve Saddam Hüseyin’in posterleri indirilip, Tatlıtuğ’unkiler asılıyor.

Batı Şeria’da İsrail ablukası yüzünden elektrikler kesilirse, kadınlar sabaha karşı uyanıp dizinin tekrarını izliyor.

S. Arabistan’da 3-4 milyon insan her gün Gümüş’ü izliyor. Facebook’ta Arap hayranlarının kurduğu Gümüş grubunun 60 bine yakın üyesi var.

Dizinin sezon finali, Ramazan arifesine denk gelen 30 Ağustos’ta yayımlanacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!