Apo'ya barışçı Kürt lider makyajı tutmadı

Güncelleme Tarihi:

Apoya barışçı Kürt lider makyajı tutmadı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 11, 1999 00:00

Haberin Devamı

PKK'nın başı Abdullah Öcalan'ın İtalya'ya Yeni Komünist Partisi'nin 21-24 Mart tarihleri arasında Rimini'de düzenlenecek olağan kongresinde dünyaya terörden arınmış siyasi bir Kürt lider olarak tanıtımı için getirildiği ortaya çıktı. Ancak diplomatik baskılar ve İtalya Başbakanı Massimo D'Alema'nın Öcalan'ı terörist ilan etmesi planı bozdu. Ancak herşeye rağmen PKK'nın üst düzey yetkilileri ile sürgündeki sözde Kürt parlamentosu üyelerinin bu kongrede gövde gösterisi yapması bekleniyor.

Hürriyet'in Yeni Komünist Partisi'ne yakın çevrelerden edindiği bilgilere göre, Apo'nun İtalya'ya davet edilmesi 2 yıl öncesinden planlandı. Postkomünist lider Massimo D'Alema'nın başbakanlığa getirilmesi sonucu ise hızla uygulamaya geçildi. Herşey yolunda gitseydi plan uyarınca Apo 21-24 Mart tarihlerinde yapılacak Yeni Komünist Parti kongresinde aktif bir rol üstlenerek İtalyan kamuoyuna tanıtılacaktı. Ardından da Apo için siyasi sığınma gündeme gelecek ve bu sıralarda terörist başı İtalya'da mini Kürt zirvesi düzenleyecekti.

Ancak Türkiye ve ABD'nin diplomatik baskıları planı şimdilik suya düşürdü. Apo'nun terörist olduğunun Başbakan D'Alema tarafından da itiraf edilmesiyle hem siyasi sığınma olasılığı zayıfladı, hem de başlangıçtaki planın uygulanması ertelendi. Yine de Yeni Komünist Parti'nin kongresinde PKK'nın üst düzey temsilcileri faaliyet imkanı bulacak ve sözde sürgündeki Kürt parlamentosu çeşitli şovlarla dikkatleri Kürt sorununa çevirmeye çalışacak.

TÜRKİYE VAZGEÇMİŞ

‘La Repubblica’ gazetesi, Türkiye'nin Apo'nun iadesinden artık vazgeçtiğini iddia etti. Gazete Apo'yu kendi topraklarında istemeyen Ankara'nın onu mümkün olduğunca Akdeniz'den uzak tutmaya çalıştığını ve hatta Kuzey Kore'ye gönderilmesine sıcak baktığını öne sürdü. İtalyan gazetesi haberinde ayrıca, Başbakan D'alema'nın ‘‘Öcalan'ı İtalya'dan ne kadar erken çıkartırsak o kadar iyi. Yoksa mahkemeye çıkma riski var’’ sözlerine de yer verdi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!