Apollo 11 ekibi için Cenaze töreni hazırdı

Güncelleme Tarihi:

Apollo 11 ekibi için Cenaze töreni hazırdı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 1999 00:00

Haberin Devamı

Ay'ın fethinin 30'uncu yıldönümünde NASA'nın 30 yıllık gizli alternatif planları su yüzüne çıkıyor. Los Angeles Times gazetesine göre, eğer Amerikalı astronotlar Neil Armstrong ve Edwin ‘Buzz’ Aldrin, Ay'a ayak basamayıp ölseydi Başkan Nixon televizyona çıkıp astronotların elim bir kazada öldüğünü açıklayacaktı. Çok gizli ‘Ay felaketi’ senaryosuna göre sonra astronotlar için denizde cenaze töreni düzenlenecekti.

Time dergisinin anketinde Amerikalıların yüzyılın olayı seçtiği Ay'ın fethinin 30'uncu yılı kutlanırken o dönemde büyük gerilimler yaşandığı ve astronotların hayatının ciddi şekildi riske sokulduğu belgeleriyle ortaya çıktı. Kayıtlara göre, insanoğlunun en muhteşem macerasının büyük bir trajediye dönüşmesi işten bile değildi ve bu olumsuz alternatife ABD kendini hazırlamıştı. Ay görevi başarılırsa neler yapılacağı kadar, bir felaket olursa yapılacaklar, törenler, taziye konuşmaları, herşey hazırdı.

Kısaca Ay'ın fethi girişimi insanlık için bir bayram değil, matem günü de olabilirdi.

Los Angeles Times gazetesinin haberine göre, Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi NASA ile Beyaz Saray, Ay'a insanlı uçuş öncesinde her türlü olasılığı göz önüne aldı ve yapılacaklar konusunda eylem planları yaptı.

HABERLEŞME KESİLECEKTİ

Eğer Ay'a ayak basan astronotlar Neil Armstrong ile Edwin ‘Buzz’ Aldrin herhangi bir teknik aksama veya kaza dolasıyla dünyaya geri dönemesiydi Amerikan hükümeti Dünya

kamuoyuna vereceği cevabı hazırlamıştı. ‘Ay felaketi’ adlı ‘Top Secret’ (çok gizli) plana göre, dönemin ABD Başkanı Richard Nixon ilk iş olarak astronotların dul eşlerini telefonla arayarak kocalarını hiçbir zaman göremeyeceklerini bildirecekti.

Ardından NASA Ay'da mahsur kalan astronotlarla her türlü haberleşmeyi kesecekti. Daha sonra Beyaz Saray'ın görevlendirdiği bir papaz hayatını denizde kaybeden ve cesedi bulunamayan görevliler için yapılan cenaze töreninin aynısını astronotlar için düzenleyecekti.

Bundan sonra sıra Nixon'ın TV ekranlarına çıkarak durumu dünya kamuoyuna açıklamasına gelecekti. Amerikan ulusuna ve dünya kamuoyuna seslenen Nixon o dönemde Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaların metnini hazırlayan şimdi ise gazete yazarlığı yapan William Safire'ın kaleme aldığı bir açıklamayı okuyacaktı. Nixon şöyle diyecekti: ‘Bu cesur erkekler Neil Armstrong ve Edwin Aldrin kurtulmaları için hiçbir umut ışığı olmadığını biliyor. Ancak aynı zamanda kendilerini kurban edişlerinde insanlık için bir kurtuluş yolu açtıklarının farkındalar. Bundan sonra geceleri başını kaldırıp Ay’a bakan herkes evrenin bir köşesinde tamamen insanlığa ait bir yer olduğunu bilecek.'



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!