AP’den yine Kıbrıs hamlesi

Güncelleme Tarihi:

AP’den yine Kıbrıs hamlesi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 2018 23:38

İzlediği yaklaşımla Ankara’nın Avrupa Birliği ile yürüttüğü vize muafiyeti sürecinin tıkanmasında önemli rol oynayan Avrupa Parlamentosu, şimdi de Türkiye ile AB Polis Teşkilatı (EUROPOL) arasında kişisel verilerin değişimi konusunda imzalanacak anlaşmanın müzakerelerine başlanması için önkoşul talep etti.

Haberin Devamı

AP’de kabul edilen raporda, müzakerelere başlanmadan önce Türkiye’nin içişleri ve adalet alanlarında tüm AB üyeleriyle tam, etkili ve ayrımcılık yapmaksızın işbirliği içinde olması gerekliliği vurgulandı.

Bu vurgudan kastedilen ise Türkiye’nin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ni (GKRY) tanımadan bu müzakerelere başlanmayacağı. Türkiye’nin vize muafiyeti konusunda karşılamak zorunda olduğu ancak henüz karşılamadığı kriterler arasında yer alan cezai konularda adli işbirliğinde zaten Kıbrıs bağlantısı vardı. Bu kritere ilişkin tam anlamıyla bir çözüm bulunabilmiş değil. Sorunun odağında da GKRY’nin Türkiye tarafından tanınmaması ve şu aşamada mevcut politikasında değişiklik sinyali vermemesi yer alıyor. AB’nin sorunun aşılması için yöntem arayışını sürdürdüğü bir ortamda AP’nin yaklaşımı sürece yönelik ekstra bir yük anlamı taşıyor. AP tarafından kabul edilen raporda, AB'nin güvenlik çıkarları açısından cezai konularda Türkiye’yle işbirliğinin gerekliliği ve orantılılığı konularında AB Komisyonu’nun kapsamlı bir etki analizi hazırlaması istendi.

Haberin Devamı

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!