AP'de, Hıristiyan Müslüman tartışması

Güncelleme Tarihi:

APde, Hıristiyan Müslüman tartışması
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 1999 00:00

Haberin Devamı

TÜRKİYE'nin adaylığının AB tarafından resmen tanınmasından sonra Avrupa Parlamentosu içinde başlayan ve özellikle Hıristiyan Demokratlar Grubu'nun dile getirdiği, ‘‘Türkiye kültür farkı nedeniyle Avrupalı değildir’’ şeklindeki tartışmalar dün de devam etti.

AVRUPALI DEĞİL MİYİM?

Avrupa Parlamentosu'nun Türk kökenli Alman parlamenteri Ozan Ceyhun, genel kurul toplantısında söz alarak, ‘‘Ben Hıristiyan değilim. Ama bu evin temsilcisiyim. Duyduğum bazı sözler üzerine kendime soruyorum. Ben neredeyim? Avrupalı değil miyim diye...’’ dedi. Avrupa Parlamentosu Başkanı Nicole Fontaine'in Helsinki'de yaptığı ve Türkiye'nin üyeliği ile kültür sorunu ve sınırlarla ilgili tartışmaların da gündeme geleceğini belirttiği konuşması, AP gündemine bomba gibi düştü.

NE DEMEK İSTİYORSUNUZ

AP Başkanına, Kültür farkı ya da uyumu gibi sözlerin ne anlama geldiğini soran Sosyalist Grup üyesi Avusturyalı Swoboda, ‘‘Daha önce AB'nin bir Hıristiyan topluluğu olduğuna yönelik talihsiz açıklamalar yapılmıştı. Sizin konuşmanızda değindiğiniz, ‘Kültür uyumu' ne anlama geliyor. Ne ben uyum sağlamak isterim, ne de tersini başkalarından isteyebilirim. Konuşmanıza açıklık getirin’’ dedi.

GÖRÜŞ BİRLİĞİ YOK

AP Başkanı Nicole Fontaine ise, Helsinki’de yaptığı konuşmada Avrupa Parlamentosu içinde bu konuda tam bir görüş birliği olmadığına değindiğini kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!