AP: Türkiye adaydır

Güncelleme Tarihi:

AP: Türkiye adaydır
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 1999 00:00

Haberin Devamı

Avrupa Parlamentosu ilk kez Türkiye'nin resmen aday ülke olduğunu belirten bir karar aldı. Adaylığın Öcalan ile bağlantısının kurulmasını teklif eden önerge reddedildi.

Avrupa Parlamentosu (AP) ‘Helsinki’ye hazırlık' adlı raporunda ilk kez Türkiye'nin aday ülke olduğunu vurguladı. AP Türkiye'nin tam üyelik koşullarını yerine getirmekten uzak olduğunu da belirtti. AP'nin tüm siyasi gruplarının ortak olarak hazırladığı raporda ayrıca Türkiye'nin üyelik için ‘olmazsa olmaz’ koşulu olarak kabul edilen Kopenhag kriterlerine uymaya ve insan hakları ile azınlık hakları alanında adımlar atmaya davet edildi. Adaylığı Öcalan konusuyla bağlantılamaya çalışan Yeşiller ve Radikaller grubunun bu konuda sunduğu değişiklik önergesi ise reddedildi.

Ayrıca parlamentonun Liberaller grubunun ‘Türkiye Helsinki’de resmen aday olarak tanınmalıdır' şeklinde sunduğu bir değişiklik önergesi 129 oya karşılık 340 oyla reddedildi. Buna rağmen AP raporda Türkiye'yi Kopenhag kriterlerine uymaya davet ettiği ifadesinin başına ‘AB’üyeliğine aday olan Türkiye' sözcüğünü ekleyerek Liberallerin girişimine dolaylı yoldan destek vermiş oldu.

Avrupa Parlamentosu ayrıca, daha önce insan hakları şartı öne sürerek bloke ettiği AB'nin Türkiye'ye vermeyi taahhüt ettiği 135 milyon Euro (70.5 trilyon) tutarındaki mali yardımı da serbest bıraktı. Bunun için yine Öcalan'ın idam edilmemesi, Kürt sorunu konusunda uluslararası konferans yapılması gibi şartları içeren değişiklik önergeleri şartını öne süren önergeleri reddedildi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!