AP’den İsrail'e kınama

Güncelleme Tarihi:

AP’den İsraile kınama
Oluşturulma Tarihi: Haziran 18, 2010 00:00

Avrupa Parlamentosu, Mavi Marmara gemisinde yaşananlar nedeniyle kınadığı İsrail’in, tarafsız ve güvenilir bir komisyon kurmasına istedi. Gazze’ye ablukanın bir an önce kaldırılması çağrısında da bulunulan AP kararında, Türk hükümetinin Ortadoğu barış sürecine katkısının desteklendiği vurgulandı.

AVRUPA Parlamentosu (AP), Mavi Marmara gemisinde yaşananlardan dolayı İsrail’i kınadı ve uluslararası, tarafsız ve sonuçları güvenilir bir komisyon kurulması çağrısında bulundu. Dün AP Genel Kurulu’nda, İsrail askerlerinin Mavi Marmara’ya yaptığı saldırıyla ilgili bir karar onaylandı. Kararda, Gazze’ye uygulanan blokajın bir an önce kaldırılması çağrısı yapan AP, son olayların Türk-İsrail ilişkilerine büyük ölçüde zarar verdiğine dikkati çekti.
Türk hükümetine, siyasi ve diplomatik çabalarını Ortadoğu barış sürecine yönlendirmesi çağrısı yapan AP kararında, “Bu türlü çabaları AP olarak destekliyoruz” ifadesi kullanıldı. AB’nin Dış Politikadan Sorumlu Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, şunları söyledi: “İsrail’in oluşturduğu komisyon, Filistin ve Türkiye’nin de inanacağı bir komisyon olmalı. Türkiye ve İsrail ile ilk günden beri temastayım.”

Türkiye’nin dış politikasını öven, AP-TBMM ilişkilerini sağlayan Karma Parlamento Komisyonu’nun Avrupa kanadı Başkanı olan Fransız Helene Flautre ise şöyle konuştu: “Bazılarımız, bu olayı İsrail-Türkiye arasındaki bir olay gibi göstererek, sanki Türkiye’nin eksen kayması yaşadığı konusunda bizi inandırmaya çalışıyor. Başbakan Erdoğan ise bizlere siyaseten tavır koymanın nasıl etkili olduğunu göstererek büyük bir ders verdi.”

Yardımı Türk ve Alman askerleri denetlesin

AP’nin bazı üyeleri konuşmalarında, AB’nin İsrail’e yaptırım uygulaması gerektiğinden bahsederken, aşırı sağcı milletvekilleri yardımı organize eden İHH’yi, AB’nin terör örgütü listesinde yer alan Hamas ile bağlantıda olduğu suçlamasını getirdiler.
68 kuşağının devrimci liderlerinden biri olan Yeşiller Grubu Eşbaşkanı Daniel Cohn-Bendit de, ilginç bir çıkış yaparak, “Türkiye Ortadoğu’da kilit önemde. Gazze’ye yapılacak yardımı, Türk ve Alman orduları kontrol etsin” önerisini getirdi.

Büyükelçilik önünde eylem

 FRANSA’dan gelme İsrail vatandaşları, dün Türkiye’nin Tel Aviv Büyükelçiliği önünde protesto eylemi yaptı. Gösteride “Ermeni kanını unutmayın”, “Türk turizmini boykot edin”, “Erdoğan, Nasrallah, Ahmedinejad, aynı çete” gibi yazılı pankartlar taşıyan göstericiler, sloganlar da attılar. Polis göstericilere müdahalede bulunmadı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!