Anne Frank'ı kim ihbar etti

Güncelleme Tarihi:

Anne Frankı kim ihbar etti
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 06, 2002 01:48

2'nci Dünya Savaşı'nda Naziler'in cirit attığı Amsterdam'da bir çatı katında ailesiyle gizlenen ve yazdığı anılarla efsane olan küçük Yahudi kızı Anne Frank'ı kimin ele verdiği konusu yeniden alevlendi.

Teoriler şöyle:

1- Frank ailesini, baba Otto Frank'ın iflas eden ortağı ele verdi.

2- Savaşta oğlunu kaybeden temizlikçi kadın, Yahudi aileye ihanet etti.


SAKLANDIĞI evde yazdığı anıları milyonlarca adet satan ve filmlere konu olan, 15 yaşındaki Hollandalı Yahudi kızı Anne Frank ile ailesini Nazilere kimin ihbar ettiği konusu, Hollanda'da yeniden gündemin ilk sıralarına yerleşti.

1944 yılında, Amsterdam'da kanal yakınlarında bulunan ve Anne Frank ile ailesinin iki yıl boyunca saklandıkları evi Nazilere ihbar eden kişinin kimliği, sürekli olarak araştırıldıysa da, kesin bir sonuç elde edilemedi.

Önceleri, bütün şüpheler, Frank Ailesi'nin saklandığı evin yanındaki dükkanın sahibi olan Willem Van Maaren'in üzerinde toplanmıştı. Ancak yapılan tüm araştırmalar sonuçsuz kalmış ve masumiyetini kanıtlayan Mareen, 1971 yılında ölmüştü. Olayın üzerindeki esrar perdesi kaldırılamadığı gibi, Frankr dosyası da, bir daha açılmamak üzere kapatılmıştı.

Ancak konu, biri İngiliz, diğeri Avustralyalı iki yazar tarafından, kaleme aldıkları kitaplarla yeniden gündeme getirildi. İki yazarın ortaya attıkları, Frank Ailesinin ihbar edilmesiyle ilgili iki ayrı teorinin yarattığı gündemin Hollanda hükümeti üzerinde yarattığı baskı, yetkililerin dosyayı bir kez daha açmalarıyla sonuçlandı.

İFLAS EDEN ESKİ İŞ ORTAĞI ELE VERDİ

İlk teoriyi, İngiliz romancı ve Anne Frank uzmanı Carol Anne Lee ortaya attı. Önceki gün piyasaya çıkan ‘‘Otto Frank'ın gizli yaşamı’’ adlı kitabına göre, Frank Ailesi'nin ihbar edilmesi olayı şöyle gelişti:

‘‘Anne Frank'ın babası Otto Frank'ın eski iş ortağı Anton Ahlers, 1944 yılında iflas etti. Ahlers, o dönemde kolay paraya yani, Yahudilerin başına konan ödüle büyük ihtiyaç duyuyordu. Hollandalı bir Nazi olan Ahlers, Franklar'ın nerede gizlendiğini biliyordu ve onları ihbar etmekte bir an bile tereddüt etmedi.’’

Diğer teorinin sahibi Avusturyalı yazar Melissa Müller'e göre, Franklar'a, saklandıkları evin yanındaki dükkanın temizlikçisi Lena Hartog ihanet etti.

TEMİZLİKÇİ KADIN İHANET ETTİ

Savaşta bir oğlunu kaybeden Lena'nın kocası, Otto Frank'ın yiyecek dükkanında çalışıyordu. Franklar'ın dükkanında çalıştığının ortaya çıkması halinde, eşinin toplama kampına gönderileceğini ve oğlundan sonra onu da kaybedeceğinden endişe duyan Lena, Frank Ailesi'nin saklandığı evi Nazilere haber verdi. Evi basan Alman askerleri, Anne Frank ve ailesini yakalayarak toplama kampına gönderdiler. Anne Frank, kampta ölürken, baba Otto kurtuldu.

Günlüğü 67 dile çevrilmişti

Almanlar tarafından mühürlenen, bu yüzden şüphe çekmeyen evde saklanan ve 13 yaşında anılarını tutmaya başlayan Anne Frank'ın anıları 67 dile çevrildi, tam 31 milyon adet sattı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!