Annan'dan Hürriyet'e: Kıbrıs endişe konusu

Güncelleme Tarihi:

Annandan Hürriyete: Kıbrıs endişe konusu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 19, 1998 00:00

Haberin Devamı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Kofi Annan, Güvenlik Konseyi'ne verdiği yıllık raporunda Kıbrıs'ı ‘başlıca kaygı nedeni sorun’ şeklinde vurgulaması konusunda Hürriyet'e açıklık getirdi.

Genel Sekreter Annan önceki gece evinde verdiği bir davette, ‘Kıbrıs’ta, 24 yıldır, dünya barışını tehlimkeye sokan gelişmeler yaşanıyor' sözlerimize ‘Haklısınız’ diyerek şunları ekledi:

‘Endişe konusu olan Kıbrıs değil. Kıbrıs yüzünden Türkiye ile Yunanistan’ın savaşması. Sorunun bunca zamandır çözüme bağlanamayışı iki ülkeyi karşı karşıya getiriyor. Kaygı duymamımz sebebi de bu.'

Kıbrıs Rum yönetiminin Rusya Federasyonu'ndan alacağı S-300 füzelerinin özellikle Türkiye'de sert tepkiler yarattığı, Amerika ve Avrupa ülkelerinde Doğu Akdeniz'de harbe yolaçacak bu füze sisteminin ithaline sıcak bakılmadığını belirttiğimizde Genel Sekreter Annan ‘Füzelerin Ada’ya gelmesi hata olur. Hala ilgili tarafları uyararak bunu önlemeye çalışıyoruz' diye konuştu.

Öte yandan KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın ağustos sonunda ortaya attığı konfederasyon önerisine BM Genel Sekreteri ‘Kıbrıs’ta çözüme yardım edecek her görüşe, taze yaklaşımlara açığız. Önerilerin Güvenlik Konseyi'nin Genel Sekreter'e verdiği iyiniyet görevine ve konsey kararlarına uygun düşmesi lazım. Şimdi Özel Temsilci Diego Cordovez Denktaş ile Klerides arasında yüzyüze ikili görüşmeleri başlatmaya uğraşıyor' şekline yanıt verdi.

KKTC'nin BM'deki temsilcisi Aytuğ Plümer ise, aynı sohbet sırasında, Konsey kararlarında iki tarafın siyasi eşitliğinin vurgulandığını ifade ederek ‘Genel Sekreter Annan da raporlarında Kıbrıs’ın Türk ve Rum halklarının ortak vatanı olduğunu belirtiyor. Fikirler Dizisi'nde çözüme iki federal devletle ulaşılacağı bildiriliyor. Bu nedenle konfederasyon önerisi yabancı bir unsur değil' dedi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!