Anlaşmadan ayrıldılar

Güncelleme Tarihi:

Anlaşmadan ayrıldılar
Oluşturulma Tarihi: Mart 01, 2019 08:30

ABD Başkanı Donald Trump ile Kuzey Kore lideri Kim Jong-un arasında düzenlenen kritik zirve, yüksek beklentilere rağmen herhangi bir anlaşma olmadan sonuçlandı.

Haberin Devamı

ABD ile Kuzey Kore arasındaki son yıllardaki en büyük yakınlaşma girişimi büyük beklentilere rağmen hüsranla sonuçlandı. ABD Başkanı Trump ve Kuzey Kore lideri Kim’in Vietnam’ın başkenti Hanoi’deki görüşmesi yarıda kesildi. Trump zirveye ilişkin konuşmayı tek başına yapmak zorunda kaldı. Kuzey Kore’nin nükleer reaktörleri kapatma karşılığında yaptırımların tamamının kaldırılmasını talep ettiğini söyleyen Trump, “Bizse, bunu yapmaya niyetli değildik. Bu nedenle anlaşamadık. Herhangi bir şey imzalamanın iyi bir fikir olmayacağında karar kıldık” ifadelerini kullandı.

‘BANA SÖZ VERDİ’

Trump, Kim’in kendisine daha fazla nükleer test yapmayacağı yolunda söz verdiğinin altını çizerek, “Kendisine ve sözüne güveniyorum, görüşmeye devam edeceğiz” dedi. Masadan anlaşma olmadan kalkmalarına rağmen görüşmenin dostane bir atmosferde geçtiğini dile getiren Trump, kimsenin masadan kızgın bir şekilde ayrılmadığını, iyi ilişkilere sahip olduklarını söyledi. ABD lideri, görüşmenin ardından Vietnam’dan ayrıldı, Kim ise resmi ziyarette bulunmak için 2 Mart’a kadar Vietnam’da kalacak.

Haberin Devamı

Trump, Vietnam’daki ikinci görüşmenin ardından üçüncü kez bir araya gelip gelmeyecekleri konusunda Kuzey Kore lideri Kim ile ‘yeni bir zirve için sözleşmediklerini’ söyledi. Trump ile Kim, 12 Haziran 2018’de Singapur’da yapılan tarihi zirvede ilk kez bir araya gelmiş ve kapsamlı bir anlaşmaya imza atmıştı.

Kuzey Kore Dışişleri Bakanı Ri Yong Ho ise Pyongyang yönetiminin yaptırımların tamamıyla değil, kısmen kaldırılması yönünde talepte bulunduğunu söyledi. Ülkesinin Yongbyon nükleer araştırma merkezinin tasfiyesi de dahil olmak üzere gerçekçi teklifler yaptığını savunan Ri, karşılığında ise Kuzey Kore ekonomisi ile insanların hayatlarını etkileyen yaptırımların kısmi olarak kaldırılmasını istediklerini söyledi.

BEKLENTİLER YÜKSEKTİ

Kuzey Kore’nin nükleer silah programının ayrıntılarını açıklaması, Yongbyon nükleer reaktörünün kapatılması, Kore Savaşı’ndan kalan cenazelerin teslimi ve Kore’deki savaşı sembolik olarak bitiren bir bildiri hazırlanması toplantıdan beklenen gelişmeler arasındaydı. Zirveyi dikkatle takip eden Güney Kore, görüşmenin sonuçsuz kalmasını esefle karşıladı. Devlet Başkanlığı Sözcüsü Kim Eui-kyeom, “Zirvede tam bir anlaşmaya varılmamış olmasından üzüntü duyuyoruz. Ancak, geçmişteki herhangi bir zamandan daha anlamlı bir ilerleme kaydettikleri görülüyor” ifadelerini kullandı. Görüşmenin, iki liderin birbirlerini daha iyi anlamalarına imkân vermiş olabileceği yorumunda bulunan Sözcü, “Trump’ın diyaloğu sürdürme konusundaki istekliliği ve iyimser görüşü bir sonraki görüşme için parlak bir umut sunuyor” dedi. Japonya Başbakanı Şinzo Abe ise toplantıdan sonra Trump’ın anlaşma yapmadan masadan ayrılma kararını tamamen desteklediğini söyledi. Abe, Kuzey Kore lideri Kim ile kendisinin de buluşmak istediğini ifade etti.

Haberin Devamı

POMPEO: UMUTLUYUM

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ABD ve Kuzey Kore heyetlerinin son 24 ila 36 saat içinde ilerleme kaydettiğini ancak sonuca ulaşılamadığını ifade etti. Süreçte, heyetlerin gelecek haftalarda da birlikte çalışacağına dair umutlu olduğunu söyleyen Pompeo, “Keşke daha fazla yol alabilseydik, ben bu konuda umutluyum” dedi. Pompeo, Trump ve Kim’in elde edilen ilerlemeden memnuniyet duyduğunu da sözlerine ekledi. 

TRUMP’TAN SONRA PUTİN

Trump-Kim zirvesinin ardından gözler Rusya’ya çevrildi. Kremlin Sarayı, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Kim Jong-un arasında ikili zirve gerçekleştirilmesi için çalışıldığını açıkladı. Sözcü Dmitriy Peskov, “Kesin bir tarih yok ancak diplomatik yollardan Kuzey Kore ile temaslar sürdürülüyor. Kesin tarihin ortaya çıkması durumunda duyurulacak” dedi. Öte yandan, Kuzey Kore’den bir heyetin Rusya ile görüşmelerde bulunmak üzere mart başında Moskova’ya geleceği duyuruldu. 4-6 Mart tarihleri arasında Rusya’da bulunacak heyetin ekonomi ağırlıklı konuları ele alacağı belirtildi. Nerdun HACIOĞLU/MOSKOVA 

Haberin Devamı

YABANCI BASINA İLK KEZ KONUŞTU

Trump ile zirve öncesi kameraların karşısına çıkan Kim Jong-un, ‘tarihte ilk kez’ bir yabancı gazetecinin sorusunu yanıtladı. Kuzey Kore lideri, Kore Yarımadası’nı nükleer silahlardan arındırmaya hazır olduğunu aktardı. Kim ayrıca Kuzey Kore’nin başkenti Pyongyang’da ABD irtibat bürosu kurma fikrini memnuniyetle karşılayacağını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!