Ankara'daki terör saldırısına dünyadan tepki yağdı

Güncelleme Tarihi:

Ankaradaki terör saldırısına dünyadan tepki yağdı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 10, 2015 20:51

Ankara’daki terör saldırısının ardından Türkiye’ye tüm dünyadan başsağlığı ve kınama mesajları yağdı. ABD Başkanı Barack Obama, dün akşam Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı arayarak, Ankara’daki terör saldırısını şiddetle kınadığını belirtti. Öte yandan Suriye’nin savaş uçaklarının Türk hava sahasını ihlal etmesinden dolayı ilişkilerin gerildiği Rusya’nın Devlet Başkanı Putin, taziye mesajını ilk açıklayan lider oldu. Fransa, Azerbaycan cumhurbaşkanları, Suudi Kralı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı arayarak saldırıları kınadı. AB, Türkiye’ye ‘birlik’ çağrısı yaptı. NATO Genel Sekreteri, “NATO, terör belasıyla mücadelede birlik halindedir” dedi.

Haberin Devamı

ABD Başkanı Barack Obama, dün akşam Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı arayarak, Ankara’daki terör saldırısını şiddetle kınadığını belirtti. Obama telefon görüşmesinde ABD olarak terörle mücadele konusunda Türkiye’nin yanında yer almaya devam edeceklerini vurguladı. Ankara’daki saldırıda hayatlarını kaybedenler için taziye, yaralılar için acil şifa dileğinde bulunan Obama, Türkiye’nin acısını paylaştıklarını belirtti. Erdoğan da Türkiye’nin terörle mücadele konusundaki kararlılığına işaretle, menfur saldırının ülkenin huzur ve istikrarını bozmayı amaçladığına dikkati çekti. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby de “Ankara’da, barışçı göstericilere karşı düzenlenen çirkin saldırıyı şiddetle kınıyoruz” açıklaması yaptı. ABD’nin Ankara Büyükelçiliği de Twitter’dan “Ankara’daki son saldırıyı kuvvetle kınıyoruz” açıklaması yaptı.

Haberin Devamı


Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a taziye mesajı yolladı. Putin, “Umarım bu alçakça saldırıyı planlayan ve gerçekleştirenler en kısa zamanda yakalanarak hak ettikleri cezayı çekmek için adaletin eline teslim edilir. Rusya olarak teröre karşı mücadelede Türkiye ile işbirliği yapmaya hazırız” dedi. Putin ilerleyen saatlerde de Rusya Güvenlik Konseyi toplantısında Ankara’daki terör saldırısını “küstah eylem” olarak tanımlayarak, “Teröristlerin amacı elbette komşumuz ve dostumuz Türkiye’de, yaklaşan genel seçimler öncesinde durumu istikrarsızlaştırmak. Bu bir provokasyondur” dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, saldırıyla ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı aradı. Cumhurbaşkanı Hollande’ın menfur terör saldırısını kınadığı belirtildi, Türk halkına taziyelerini ilettiği duyuruldu.

İngiltere Başbakanı David Cameron, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nu arayarak başsağlığı dileklerini iletti. Cameron, Twitter hesabından “Başbakan Davutoğlu’yla konuşup Ankara’daki terör saldırısıyla ilgili başsağlığı dileklerimi ifade ettim. Düşüncelerim kurbanlar ve aileleriyle” dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu’na taziyelerini ileten Almanya Başbakanı Angela Merkel, saldırıyı kınadı, “Demokrasi ve barışa yapılmış korkakça bir eylem” olarak nitelediği saldırıyla ilgili Merkel, “korku ve gözdağı vermeyi amaçlıyorlar” dedi. Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier de saldırıyı sert dile kınarken, “Barışçıl göstericilere yönelik acımasız saldırı demokrasiye yapılan bir saldırıdır. Türkiye’deki parlamento seçimleri öncesi korku atmosferi yaymak istiyorlar, nefreti yaymayı amaçlıyorlar” dedi.

Haberin Devamı

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev telefonda görüştüğü Erdoğan’a taziyelerini iletti. Aliyev’in, saldırıda hayatlarını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifa dileğinde bulunduğu kaydedildi.

Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a taziye mesajı gönderdi. Mesajında, terörü ve her türlü dışa vurumunu şiddetle kınayan Sarkisyan, “Bugün(dün) meydana gelen olaylarla ilgili taziyelerimi kabul edin” ifadesini kullandı.

BM Genel Sekreterlik Sözcülüğü’nden yapılan yazılı açıklamada, terör saldırısı kınanırken “Genel Sekreter Ban Ki Moon bu terörist eylemin faillerinin süratle adalete teslim edilmesini umuyor” denildi.

Haberin Devamı

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, açıklamasında saldırıyı güçlü bir şekilde kınayarak “Barış için yürüyen insanlara yönelik bu derece korkunç bir saldırının mazereti olamaz. Tüm NATO müttefikleri, terör belasıyla mücadelede birlik halindedir” dedi.

AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu AB Komiseri Johannes Hahn imzasıyla yapılan ortak açıklamada, “Bugün Türkiye’yi yeni bir trajedi şoke etti. Türk halkı ve tüm siyasi güçler; teröre ve birçok tehditle karşı karşıya kalan ülkeyi istikrarsızlaştırmaya çalışanlara karşı birlik olmalı. Türkiye’de şiddet ve teröre karşı birlikte mücadele eden tüm insanlarla dayanışma içindeyiz. Türk halkı ve yetkilileri ile işbirliği ve temaslarımız tüm seviyelerde her zamankinden daha güçlüdür” denildi.

Haberin Devamı

İsrail’in Ankara Büyükelçiliği de yayınladığı mesajda “Ankara’daki vahşi saldırıyla sarsıldık. İsrail büyükelçiliği, korkunç olayı kınayarak Türk halkına, kurbanların yakınlarına derin taziyelerini iletir” denildi.

Suudi Arabistan Kralı Selman, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a taziyelerini iletti.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Merziye Afham, “Ankara’da çok sayıda masum insanın ölümü ve yaralanmasına sebebiyet veren terör olayı haberi acı ve üzüntü vermiştir” dedi. 

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani, yaptığı yazılı açıklamada, "terörist saldırıda" hayatını kaybedenlerin yakınlarının acısını paylaştığını ifade ederek Türkiye'ye taziyelerini iletti. Barzani, "Korkakça ve alçakça yapılmış bu terör saldırısını şiddetle kınıyoruz" ifadesini kullandı. Ortadoğu ve Türkiye'nin hassas bir süreçten geçtiğine işaret eden Barzani, "Terör saldırısı da tam bu zaman diliminde yapılmıştır. Teröristlerin bu insanlık dışı saldırıdaki amacı, Türkiye'de kaos ortamı oluşturmaktır. Terör saldırısı, Türkiye'deki etnik gruplar arasındaki ayrışmaları derinleştirmeyi, sosyal barışı baltalamayı ve vatandaşları bir birine düşürmeyi hedeflemektedir" değerlendirmesinde bulundu. Barzani, terörizmle mücadele için işbirliğine ve uyumlu çalışmaya ihtiyaç olduğuna dikkat çekerek, "Terör, tüm milletler ve insanlık için bir tehdittir. Bu tehlikeli olguya karşı mücadele bütün tarafların öncelikli hedefi olmalıdır" dedi.

Haberin Devamı

KKTC’de de bugünden itibaren 3 günlük yas ilan edildi. KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, terör saldırısını “nefretle” kınadığını bildirirken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a taziye mesajı gönderdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!