Ankara, Suriye toplantısını genel olarak olumlu buldu

Güncelleme Tarihi:

Ankara, Suriye toplantısını genel olarak olumlu buldu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 31, 2015 20:20

Suriye’deki içsavaşı ve artık Avrupa’yı da ciddi şekilde tehdit eden göç krizini sona erdirmek için Viyana’da ikinci kez yapılan Suriye toplantısında, Esad’ın geleceğiyle ilgili anlaşma sağlanamasa da, Ankara toplantıda ele alınan ve görüş bildirilen konulardan genelde memnun kaldı.

Haberin Devamı

Rusya ve İran’ın açık şekilde karşı çıkmasına rağmen Viyana’daki Suriye’deki durumun ele alındığı toplantıda katılımcı ülkelerin büyük çoğunluğunun Türkiye gibi “Esad’la barış mümkün değil” görüşünü seslendirmesini Ankara olumlu buldu. Tarafların, “Toprak bütünlüğü, laik yapısı ve bağımsızlığı korunmuş bir Suriye’de” mutabık olmaları da Ankara’nın olumlu bulduğu bir diğer gelişme. Özellikle Suriye’nin kuzeyinde bir “Kürt koridoru” oluşturulmasına karşı çıkan ve bunun “kırmızı çizgisi” olduğunu ifade eden Türkiye, 911 kilometre sınıra sahip güney komşusunun toprak bütünlüğünü önemsiyor.

ANKARA 6 AYDA ISRARLI

Toplantı sonuç bildirisinde Esad’ın gidişiyle ilgili bir takvime yer verilmemesine rağmen Türkiye, ilk toplantı öncesinde olduğu gibi “6 aylık” süreci seslendirme ısrarını sürdürdü. Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu, toplantı sonrası yaptığı açıklamada, “Her ülke siyasi bir sürecin başlatılması konusunda mutabık. Bu siyasi sürecin ilk azami 6 ayı Beşar Esad’ın siyasi geleceği konusundaki kararın verileceği dönem olacaktır” dedi.
BM BARIŞ GÜCÜ MÜ Ankara, Suriye genelinde ateşkesin sağlanabilmesi için bunun yöntemleri ve uygulamasının nasıl olabileceğine dair BM ile görüşülmesinde mutabık kalınmasını da olumlu buluyor. BM denetiminde bir ateşkesin sağlanması halinde, çok ileri aşamada Suriye için BM Barış Gücü’nün oluşturulmasının da ihtimal dahilinde olduğu bildirildi.

Haberin Devamı

IŞİD’E KARŞI DAHA ETKİLİ VURUŞ

Türk askeri kaynaklar, ABD’nin İncirlik’e konuşlandırılacağını açıkladığı F-15 savaş uçaklarının kısa süre içinde gelmelerinin beklendiğini söylediler. Havadan karaya taarruzlarda F-16’lara göre daha etkili olan, çok daha özellikli faydalı mühimmatlar taşıyabilen F-15’lerin İncirlik’e gelecek olmaları, “ABD’nin IŞİD’e yönelik hava operasyonlarını daha da güçlendirme kararı alması” olarak yorumlandı. Türk askeri kaynaklar, Suriye’ye gönderilecek 30 kişilik Amerikan Özel Kuvvetlerin ise İncirlik üzerinden geçiş yapmalarının ise şu an için gündemde olmadığını belirttiler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!