Ankara-Roma hattında gerginlik

Güncelleme Tarihi:

Ankara-Roma hattında gerginlik
Oluşturulma Tarihi: Ocak 04, 1998 00:00

Haberin Devamı

Pkk'nın siyası kolu ERNK'nın 5 bin Kürdün daha İtalya'ya doğru yola çıktıklarını açıklamasından sonra, Türkiye yanlısı tutumumuyla bilinen İtalya Dışişleri Bakanı Lamberto Dini sertleşti. Dini, dünkü açıklamasında kaçak Kürtler konusunda Ankara ile uyum içinde işbirliği yaptıklarını yineledi ancak ‘‘Türkiye'nın insan haklarına karşı saygılı olması gerektiğini’’ söyledi.

Sınırlarını kontrol edemediği gerekçesiyle başta Fransa ve Almanya olmak üzere AB ülkelerinin tepkisini çeken İtalya Kürt kaçak sorununu 8 Ocak tarihinde parlamentoda görüşecek.

La Stampa gazetesine bir açıklama yapan AB ilişkilerinden sorumlu Devlet Bakanı Şükrü Sina Gürel ise, ‘ Siyasi sığınma hakkı önerdiğiniz mülteciler arasında terörist, kaçakçı ve mafya elemanları da var. Bunlar sonra başınızı çok ağrıtır. Gelin işbirliğine gidelim. Göçün asıl nedeni ekonomiktir’ dedi.

BEŞ KİŞİ TUTUKLANDI

Bu arada, Catanzaro kıyısı açıklarında karaya oturan Ararat adlı Türk bandıralı geminin mürettebatından, mültecilerin arasına karışan 5 kişi yakalandı. Türkiye'den gizlice hareket ettiği sanılan geminin kaptan ve mürettebatının çoğu, gemi karaya oturunca, sandallarla kaçmışlardı. Polis, 5 kişinin yasadışı yollarla göçmenliği teşvik etmek suçundan tutuklandıklarını ve Catanzaro Cezaevine konulduklarını belirtti. Polis, mürettebatın bir bölümüyle birlikte olay sırasında kaçan Ararat'ın kaptanının ise henüz bulunamadığını açıkladı.

Ararat gemisiyle gelen Kürt mültecilerden 40'ının geri dönme talebinde bulundukları öğrenilddi. İtalya'yı bir transit ülke olarak gören mülteciler gözetim altında tutulmalarına devam edilirse açlık grevine gideceklerini öne sürüyorlar.

Kuzey Irak'tan gelen mülteciler, İstanbul'da Sibel Turizm Şirketinde Edip adlı bir kişiye altı bin dolar verdiklerini ve gemiye Gelibolu yakınlarında bir koydan bindiklerini öne sürdüler. Söz konusu acentenin yetkilileri , Hürriyet’e konuyla ilgilerinin olmadığını bildirdiler.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!