Ankara, Mübarek'i ağırdan alıyor

Güncelleme Tarihi:

Ankara, Mübareki ağırdan alıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 05, 1998 00:00

Haberin Devamı

Arap Birliği ve Arap ülkeleri Suriye-Türkiye sorununun diyalog yoluyla çözümlenmesi yolunda baskıda bulunurken, Türkiye bölgede arabulucuğa soyunan Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'i oyalıyor. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, dün Şam'a yaptığı ziyaretten sonra bugün Ankara'ya gelmeye hazırlanan Mübarek'e yoğun gezi programı yüzünden randevu veremedi.

Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Mübarek'in önceki günkü görüşme talebini Elazığ gezisini gerekçe göstererek geri çevirdi. Mübarek'in bugün gelme talebi, bu kez de Cumhurbaşkanı'nın Niğde gezisi nedeniyle gerçekleşmedi. Bu gelişmelerin ardından kulislerde ‘‘Mübarek Türkiye'ye salı günü gelecek' fısıltıları yükselirken, o günün de Mısır'da ulusal bayram olduğu öğrenildi.

Mübarek, dün sabah saatlerinde ani bir kararla Suriye'nin başkenti Şam'a gitti. Mısır Devlet Başkanı Suriye'ye itidal tavsiye ederek, gerginliği arttırmamalarını istedi. PKK'nın başı Abdullah Öcalan'ı barındıran ve bu örgüte açık destek veren Suriye'ye karşı Türkiye bu hafta caydırıcı askeri baskı politikaları izleme kararı almıştı. Mübarek'in Suriye'nin düşmanca tutumuyla ilgili olarak da Şam yönetiminden bu desteği kesmesi yönünde istekte bulunduğu belirtildi.

Arap Birliği de Türkiye'yi Suriye ile arasındaki krizi çözmek için, Şam yönetimi ile ‘ciddi bir diyaloğa' ve silahlı bir çatışmadan kaçınmaya çağırdı. Arap Birliği'nin Arap ilişkilerinden sorumlu yetkilisi Ahmed bin Helli, ayrıca Türkiye-İsrail arasındaki anlaşmayı ‘bölge ülkelerine yönelik bir tehlike olarak gördüklerini' hatırlattı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!