Ankara Moskova’ya sert çıktı: Sorunu daha da derinleştiriyorsun

Güncelleme Tarihi:

Ankara Moskova’ya sert çıktı: Sorunu daha da derinleştiriyorsun
Oluşturulma Tarihi: Eylül 15, 2015 01:27

RUSYA’NIN Suriye’de Esad rejimine askeri desteğini artırdığını açıkça beyan etmesi, Ankara ile Moskova arasındaki ilişkilerin gerilmesine neden oldu.

Haberin Devamı

Rusya’nın, Suriye’ye asker göndererek ve rejimin en önemli askeri kalelerinden birisi olan Lazkiye’ye askeri kargo uçaklarının inmesine imkan tanıyacak pist inşa ederek Esad rejimine destek vermesini Ankara yakın takibe aldı.

Devletin tüm ilgili birimleri, Rusya’nın yeni Suriye hamlesiyle ilgili hem Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, hem de Başbakan Ahmet Davutoğlu’na ayrıntılı raporlar hazırladı. Bu raporlarda, Moskova’nın Suriye ve Suriye bağlamında bölgesel sorunları daha da derinleştirme politikası yürüttüğü, bunun da Türkiye’yi olumsuz etkileyeceği vurgulandı. Ankara’nın Rusya’nın bu tutumundan duyduğu rahatsızlığı bir şekilde Moskova’ya ilettiği de öğrenildi.

Kulislerde, Moskova’nın Suriye’de Esad rejimine destek amacıyla hamlelerini artırarak devam ettirmesi halinde Ankara’nın bazı ikili temasları erteleyebileceği konuşuluyor. Rusya’nın Esad rejimine açık destek vermesini ABD Başkanı Barack Obama da, “Esad rejimine desteği artırma kararı bence bir hata” diyerek eleştirmişti.

Haberin Devamı

PENTAGON'DAN AÇIKLAMA
ABD Savunma Bakanlığı, Rusya'nın Lazkiye yakınındaki faaliyetlerinin Moskova'nın burada bir "ileri hava harekât üssü" kurduğuna işaret ettiğini belirtti.

Pentagon Sözcüsü Jeff Davis bölgeye süregiden bir personel ve malzeme akışı olduğunu söyledi.

Sözcü Jeff Davies "Son günlerde Rusya'nın Lazkiye çevresine personel ve malzeme gönderdiğine dair işaretler gördük. Lazkiye'deki hava üssü orada bir tür ileri hava harekât üssü kurmaya niyetli olduklarını gösteriyor" dedi.

Davies ayrıca Rusya'nın askeri manevralarının ABD ve koalisyon uçaklarının IŞİD'e karşı saldırılarında karmaşalar yaratmasından kaygı duyduklarını söyledi.

Rusya ise askeri malzemenin Suriye'ye IŞİD'e karşı savaşta yardım için gönderildiğini savunuyor.

ALLEN: ESAD GİTMELİ, IŞİD YENİLMELİ
ABD Başkanı Obama’nın IŞİD’le Mücadele Özel Temsilcisi Emekli Orgeneral John Allen da Suriye’de olanlardan ve yaşanan mülteci krizinden Beşar Esad’ı sorumlu tuttu. BBC’nin sorularını yanıtlayan Allen, Suriye’de Devlet Başkanı Esad’ın “iktidardan gönderilmesi” ve DAEŞ’in yenilgiye uğratılması gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

RUSYA: ABD, IŞİD’İ BİLİYOR, BOMBALAMIYOR
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD’nin IŞİD savaşçılarının konumunu bildiğini ancak bombalamadığını ileri sürdü. Rus televizyonu 1.Kanal’a konuşan Sergey Lavrov, “Koalisyonda yer alan bazı mevkidaşlarımız, IŞİD savaşçılarının nerede oldukları konusunda bilgi sahibi olduklarını ancak koalisyon başkanı ABD’nin onları bombalamaya izin vermediğini söylesem sanırım yanlış söylemiş olamam” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!