Amerikan Özel Kuvvetleri YPG ile çalışıyor

Güncelleme Tarihi:

Amerikan Özel Kuvvetleri YPG ile çalışıyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 17, 2015 20:34

ABD’nin bölgede IŞİD’le savaşan askeri gücü Merkez Ordusu CENTCOM’un komutanı Orgeneral Lloyd Austin’in önceki gün Amerikan Kongresi’nin Senato kanadında verdiği ifadenin yankıları sürüyor.

Haberin Devamı

Silahlı Hizmetler Komitesi üyelerinin sorularını yanıtlarken ABD’nin Suriye’deki Kürt gruplara hava desteği sağladığını, Amerikan Özel Kuvvetleri’nin YPG gibi gruplarla çalıştığını söyleyen Austin’in sözlerinin ardından CENTCOM bir açıklama yayınladı ve ABD Özel Kuvvetleri’nin IŞİD karşıtı Suriyelilerle koordinasyon ilişkisinin Suriye’nin dışında kurulduğunu söyledi.

SURİYE DIŞINDA: Austin, “Özel kuvvetlerimizin Kuzey Suriye’de yaptığı, Yeni Suriye Kuvveti ya da eğit-donat programının gelişmesini beklemeden, hemen YPG gibi unsurlarla ilişkiye geçmek ve savaş alanında fark yaratmak oldu” demişti. Bu sözlerin bazı ABD medya organları tarafından ABD Özel Kuvvetleri’nin Suriye’de olduğu şeklinde yorumlanmasının ardından CENTCOM şu açıklamayı yaptı: “Austin, Özel Güçler’in Suriyeli IŞİD karşıtı kuvvetlerle paylaştığı koordinasyon ilişkisini kastediyordu. ABD kuvvetlerinin irtibatı Suriye’nin dışında, koalisyonun K. Irak’taki Operasyon Merkezi’nde yürütülüyor. Suriye’de ne ABD askeri gücü bulunuyor ne de Suriye’deki yerel güçlere herhangi bir askeri eğitim veriyoruz.”

Haberin Devamı

İRTİBAT ERBİL ÜZERİNDEN

YPG’nin, koalisyonun Erbil’deki operasyon merkezinde ABD kuvvetleriyle irtibatı sağlayan bir temsilcisi olduğunu 5 Temmuz’da ilk defa Hürriyet yazmıştı. ABD ilk kez Austin’in sözleriyle YPG ile iletişimi doğrulamış oldu. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’ın geçen hafta NATO Askeri Komitesi Konferansı’nda yaptığı bir açıklamada sarf ettiği “DAEŞ ve PKK, PYD terör örgütleri bölgedeki güvenlik için önemli bir tehdit olarak karşımıza çıkmaktadır” şeklindeki sözleri dikkate alındığında, Türkiye tarafından terör örgütü sayılan PYD’nin askeri kanadı YPG ve ABD arasındaki bu ilişkinin Türkiye ve ABD’nin IŞİD’e karşı yürüttükleri işbirliğini nasıl etkilediği ise net değil.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!