Amerika'da Gazi Yaşargil kürsüsü

Güncelleme Tarihi:

Amerikada Gazi Yaşargil kürsüsü
Oluşturulma Tarihi: Şubat 28, 2000 00:00

Haberin Devamı

AMERİKAN Neurosurgery dergisi tarafından ‘‘yılın adamı’’ seçilen ünlü beyin cerrahı Gazi Yaşargil'in adı Arkansas Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde bir kürsüye verildi. ABD Başkanı Bill Clinton, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Başbakan Bülent Ecevit ve tıp dünyasının önde gelen birçok ismi Dr.Yaşargil'e kutlama mesajı gönderdi. İsviçre Hükümeti de kutlama mesajı yollayanlar arasındaydı.

Başkan Clinton yolladığı mesajda Yaşargil'in bilime inanılmaz katkılarda bulunduğunu belirterek, ‘‘Binlerce insanı sağlığına kavuşturdunuz, size teşekkür ederim. Adınızın bir kürsüye verilmesi bizim için büyük onurdur’’ dedi.

Başkan Clinton'ın memleketi olan Little Rock'taki Chelan Country Club'da düzenlenen törene Arkansas Üniversitesi ve eyaletinin önde gelen isimleriyle dünyanın dört bir yanından ve Türkiye'den tıp dünyasının önemli isimleri katıldı.

Arkansas Tıp Fakültesi Dekanı Harry Ward Hürriyet'e, ‘‘Onun adını bir kürsüye vererek sonsuzlaştırmak bizim için onurdur’’ dedi.

Türk Nöroşirurji Derneği adına dernek Başkanı Prof.Dr.Kaya Aksoy da Yaşargil'e bir plaket sundu. Aksoy, Yaşargil'in damar ve tümör cerrahisinin babası olduğunu söyledi.

Mount Sinai School of Medicine'den Prof.Leonird Mallis, Yaşargil'i ‘‘eşi bulunmaz’’ diye niteleyerek ‘‘O Nobel'e layık bir bilimadamıdır’’ dedi. Törendeki konuşmacılardan biri ise Yaşargil'i Asklepios ve Hipokrat'tan sonra üçüncü büyük doktor diye tanımladı.

ATATÜRK OLMASAYDI BİZ DE OLMAZDIK

Gazi Yaşargil Hürriyet'e yaptığı açıklamada ‘‘Atatürk olmasa, bizler de olmazdık. Türklük olmazdı’’ dedi. Türklerin yaptığı herşeyin, cami ve köprülerin çok iyi incelenmesi gerektiğini belirten Yaşargil, dünyayı ve beynimizi yeni yeni keşfetmeye başladığını, yeryüzünün üç boyutlu haritasının bile geçen hafta çıkarıldığını söyledi. Beynin anlaşılmasında ölçü ve fotoğraf kullanan bilimin de yeni yeni geliştiğini belirtti; ‘‘Daha başlangıçtayız. Beynin içindeki kimyasal olayları yeni öğrenmeye başladık’’ dedi.

Yaşargil'in yazdığı kitaplar nöroşirurjinin en önemli eserleri olarak kabul ediliyor. 1925'de Lice'de doğan Yaşargil beyin damarlarında yüzdürülen elektromanyetik bir mikroskop geliştirdi. Yaşargil bununla beyindeki tümörlere ulaşabiliyor. ‘‘Beyin tümörlerine cerrahi müdahale olmaz’’ düşüncesine karşı çıkarak devrim yapan Yaşargil, doğru yöntemlerle her türlü cerrahi müdahalenin savunucusu olarak tanınıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!