Amerika’nın yeni Ege planı

Güncelleme Tarihi:

Amerika’nın yeni Ege planı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 15, 1997 00:00

Haberin Devamı

Washington'ın New York'ta kilitlenen Madrid Mutabakatı'na işlerlik kazandırmak için yeni bir Ege planının olduğu öğrenildi. İçeriği ve varlığı son derece gizli tutulan plan, Madrid Mutabakatı'nı çıkmaza sokan Lahey Adalet Divanı konusunu çözmeyi amaçlıyor. ABD'nin Kıbrıs özel temsilcisi Richard Holbrooke tarafından dün Ankara'ya getirilen, ABD Dışişleri Bakan yardımcısı Marc Grossman tarafından geçen hafta Atina'ya götürülen plan, Ege'deki Türk-Yunan sorunlarının bir ortayol formülüyle Lahey Adalet Divanı'na götürülerek tıkanıklığın aşılmasını hedefliyor.

Edinilen bilgilere göre, Holbrooke ve Grossman temasları sırasında Ankara ve Atina'nın bu konuda bilinen tezlerinde ne kadar esneklik gösterebileceği başka bir deyişle ne ölçüde tavize yanaşabileceklerini baskı yaparak ölçtüler.

Önceki gün Ankara'da temaslarda bulunan Holbrooke ile en büyük görüş ayrılığı Kıbrıs'ın AB üyeliği konusunda yaşandı. Holbrooke, ‘‘Kıbrıs sorunun çözümü AB'ye üye olmasıyla sıkı sıkıya bağlantılı’’ dedi. Türk yetkililer bu görüşe sert tepki göstererek, Kıbrıs'ın AB üyeliğinin sorunun çözümünü olanaksız kılacağını vurguladılar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!