Amerika Clinton'ı unutmayacak

Güncelleme Tarihi:

Amerika Clintonı unutmayacak
Oluşturulma Tarihi: Eylül 13, 2000 00:00

Haberin Devamı

Amerikalı tarihçilere göre Monica Lewinsky skandalına rağmen ABD kamuoyu, ‘Bill Clinton’ı iyi bir başkan olarak' hatırlayacak. Hele de Clinton'dan sonra George W.Bush başkan seçilir ve ülke ekonomisini durgunluğa sürüklerse, ABD, ‘Clinton hoş bir nostalji’ olacak.

ABD Başkanı Bill Clinton, Beyaz Saray'da son günlerini yaşarken, Amerikalı akademisyenler de şimdiden başkanın geleceğini tartışmaya başladılar. ‘Amerikalılar, Clinton’ı nasıl anacak?' ‘Seks skandalı, Başkan’ın başarısını gölgeleyecek mi?' ‘Yoksa Amerikalılar, başkanlarını özleyecek mi?’

Washington'da düzenlenen bir panelde bir araya gelen akademisyenlere göre, hafıza beşerdir, şaşar. Beyaz Saray'da olduğu dönemde hatalarıyla puan kaybetmiş birçok lider, başkanlığı sonunda iyi anılarıyla hafızalarda yer aldı. Demokrasi Merkezi'nin kurucularından tarihçi Allen Weinstein, ‘Biz oldukça acımasız bir toplumumuz. Merhametsizçe yargılıyoruz, ama affetme konusunda da büyüklük gösteririz. Bu nedenle Clinton’ın işi kolay olacak' dedi.

Akademisyenlere göre, Clinton'ın selefleri gibi uzun yıllar akıllardan silinmeyecek. Boston Üniversitesi tarih profesörlerinden Robert Dallek, ‘ABD Başkanlığı, dünyanın en zor işidir. Ve bu görevi yerine getiren liderlerin hiç biri de aziz değildir’ diyor.

Bir başkanın ‘iyi’ ya da ‘kötü’ anılmasında halefi de önemli rol oynuyor. Dallek, ‘Eğer sonbaharda yapılacak seçimlerde George W. Bush seçilir ve ülke ekonomisi durgunluğa sürüklenirse, Clinton’ın şöhreti dünyaya dar gelir, Ay'a bile ulaşır' yorumunu yapıyor.

Akademisyenlere göre liderler, Beyaz Saray'dan ayrıldıktan sonra da yaptıkları işlerle anılmak istiyorlar. İşte Clinton'ın üzerinde de böyle bir baskı oluşuyor ve o da kendine yapacak iş arıyor.

New Orleans Üniversitesi'nden tarih profesörü Douglas Brinkley, ‘Bill Clinton’ın kafası şimdi ‘Nasıl Carter gibi olabilirim’ sorusuyla meşgul. ‘Çünkü eski-başkanlar ‘Carter gibi olmalıyım' diye düşünüyorlar' diyor. Jimmy Carter, başarılı bir siyasi lider olmadığı halde 1979 yılında Mısır Devlet Başkanı Enver Sedat ile İsrail liderini buluşturarak, Ortadoğu barışında yeni bir sayfa açtı. Carter, görev süresi sona erdikten sonra da dünyada barışın sağlanması için çeşitli arabulucuk rollerinde göre aldı. Brinkley, ‘Herşeye rağmen politikacıların temiz yanları da olduğunu düşünmemimizi sağlıyor' diyor. Nitekim ABD Başkanı Bill Clinton, Ortadoğu'da barışın sağlanması için olağanüstü bir çaba gösteriyor. Clinton, Kudüs meselesinde düğümlenen Ortadoğu barışında nihai bir anlaşma sağlayarak, hem ABD, hem de dünya tarihinde iz bırakmak istiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!