Altın Küre’de devrim gecesi

Güncelleme Tarihi:

Altın Küre’de devrim gecesi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 18, 2006 00:00

Oscar’ın habercisi sayılan Altın Küre’den, muhafazakar Amerikan değerlerine tamamen zıt, devrim niteliğinde ödüller çıktı. İki gay koyboyun aşk hikayesini konu alan "Brokeback Mountain" dört ödül alırken, en iyi yabancı film ödülü de, İsrail’e geçen canlı bombaların anlatıldığı Filistin filmi "Paradise Now"a gitti. Geena Davis de kadın başkan rolüyle ödül aldı.

SİNEMA dünyasında Oscar’ın habercisi olarak bilinen 63. Altın Küre ödüllerine, bu yıl, eşcinsellik ve transseksüellik temaları damgasını vurdu.

Beverly Hills’deki törende, iki gay kovboyun ağlatan aşk öyküsünü anlatan "Brokeback Mountain" dört ayrı dalda ödül aldı. Geleneksel değerlere aykırı görünen temasıyla gay kovboyların filmi, 5 Mart’taki Oscarlar’ın ağır topu olduğunu da kanıtladı.

Brokeback Mountain, Tayvanlı Ang Lee’ye "en iyi yönetmen" ödülünü getirirken, "drama dalında en iyi film" ödülünü de aldı. "En iyi senaryo" ve "A Love That Will Never Grow Old" adlı parça ile "en iyi şarkı" ödülleri de yine Brokeback Mountain’a verildi. Film, yedi dalda aday olmuştu. Diana Ossana ile birlikte ödül alan senaryo yazarları Larry McMurty, "Avrupa dehası" olarak nitelediği "Hermes 3000" marka daktilosuna teşekkür etti.

"Transamerica" adlı filmde, cinsiyet değiştirmeye hazırlanan bir erkeği canlandıran ve iç dünyasını anlatan Felicity Huffman "en iyi kadın oyuncu" Altın Küre ödülüne, "Capote" adlı yapıtta eşcinsel yazar Truman Capote’yi oynayan Philip Seymour Hoffman da "en iyi aktör" ödülüne layık görüldü. Aynı rol ile Hoffman’ın, Oscar ödülü alacağı da tahmin ediliyor.

Şarkıcı Johnny Cash ve şarkıcı eşi June Carter’ı "I Walk the Line" adlı filmde canlandıran Joaquin Phoenix "müzik ya da komedi dalında en iyi erkek oyuncu" Reese Witherspoon da aynı dalda "en iyi kadın oyuncu " ödüllerini aldı. Beyaz Perde’de hep "kara" karakterleri oymasıyla bilinen Phoenix, "Bu dalda ödül alacağımı kim bilebilirdi" dedi.

CANLI BOMBA ÖYKÜSÜ

"Syriana" adlı filmde bir CIA ajanını oynayan George Clooney "en iyi yardımcı erkek oyuncu" ve "The Constant Gardener" filmindeki rolüyle de Rachel Weiscz "en iyi yardımcı kadın oyuncu" ödülüne kavuştu.

İsrail’e intihar eylemi için giden iki canlı bombanın öyküsünü anlatan Filistin yapımı "Paradise Now" ise "en iyi yabancı film" ödülünü aldı.

Geena Davis, "TV drama dizisi" kategorisinde "Başkomutan" ile "en iyi kadın oyuncu", "House" adlı diziden Hugh Laurie de "en iyi erkek oyuncu" ödülünü aldı. Yaşamboyu başarısı ve sanata katkıları için, Anthony Hopkins’e de Altın Küre ödülü verildi.

Altın Küre ödülleri, 80 üyesi bulunan Hollywood Yabancı Basın Derneği tarafından veriliyor. Oscar ödülleri için ise 5800 profesyonel oy kullanıyor. Oscar adayları 31 Ocak’ta açıklanacak.

Filistinli canlı bomba sürprizi

İLK kez bir Filistin filmi Altın Küre’ye aday gösterildi ve ödülü kaptı. Film çalışmalarını Hollanda’da sürdüren, ancak bugünlerde Hollywood tepelerinde ev arayan Filistinli yönetmen Hany Abu-Assad "Paradise Now" ile en iyi yabancı film ödülünü alarak gecenin en büyük sürprizini yaptı. İsrail’e geçen canlı bombalar gibi hayli hassas bir hikaye anlatan filmin ödülü kazanması beklenmiyordu. Abu-Assad, kendisine şans tanınmamasını eleştiriyor, "Ödül alamaz diyenler, ya filmi görmemiş ya da fazla tartışmalı buluyor" diyordu. Oscar’a da aday olan filmin yönetmeni Abu-Assad, ödülü kazandıktan sonra, "Filmim tartışmalı değil. Sadece hepimizin korktuğu bir olayı farklı açılardan gösteriyor. Ben seyircinin canlı bombayı harekete geçiren dürtüleri anlamasını istiyorum" dedi.

Paradise Now filminin Batı Şeria’nın Nablus kentindeki çekimleri sırasında, İsrail’den atılan füzeler, kara mayınları ve dinci militanlar gibi tehditler altında çalışıldı. Hatta film ekibinden biri kısa bir süre için militanlar tarafından kaçırıldı.

Kadın başkana ödül

ABC televizyonunda yayınlanan "Başkomutan" isimli dizide ABD’nin kadın başkanını canlandıran Geena Davis, TV drama dizisi dalında en iyi kadın oyuncu ödülünü kazandı. Dizide Başkan Mackenzie Allen’ı canlandıran Davis, ödülü kabul konuşmasında şöyle dedi: "Buraya gelirken parti kıyafeti içinde küçük bir kız gördüm. ’Sizi seyrettikten sonra günün birinde başkan olmaya karar verdim’ dedi."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!