Altı kişiye kuduzlu organ nakli yapılmış

Güncelleme Tarihi:

Altı kişiye kuduzlu organ nakli yapılmış
Oluşturulma Tarihi: Şubat 18, 2005 02:01

Hindistan tatilinden dönüp kalpten ölen bir Alman kadın, organları 6 kişiye nakledildikten sonra kuduz çıktı. Organ alanlardan 3’ü kuduza yakalandı ve durumları kritik.

Almanya’nın Hessen Eyaleti’ndeki Neu-Isenburg kasabasında bulunan Alman Organ Nakil Vakfı tarafından yapılan açıklamada, kuduz olduğu kalp krizinden öldükten sonra ortaya çıkan bir kadının organlarının nakledildiği 6 kişiden 3’ünün kuduza yakalandığı ve kritik durumda oldukları bildirildi. Organ nakli yapılan diğer 3 kişinin sağlık durumunun ise iyi olduğu belirtildi.

Kuduzdan ölmemiş

Akciğeri, böbrekleri, pankreası, karaciğeri ve korneası alınan kadının kuduz olduğuna dair daha önce hiçbir belirti bulunmadığı öğrenildi. Söz konusu kadının Aralık 2004’te kuduzdan değil, kalp krizi geçirdikten sonra beyin ölümü gerçekleşerek öldüğü bildirildi. Ancak sonradan incelenen beyninde kuduz belirtileri bulundu. Tatilini Hindistan’da geçiren kadının kuduzu nasıl kaptığı saptanamadı. Almanya’da ilk kez meydana gelen olayı Mainz Başsavcılığı inceliyor.

Önceden anlaşılamıyor

Organların alındığı Mainz Kliniği Başkanı Manfred Thelen, ‘Sağlık Bakanlığı tarafından ön şart olarak konulan tahlil ve değerlendirmeler hem organı veren kişi üzerinde, hem de alınan organlar üzerinde yapıldı. Ancak organlarda kuduz virüsü olmasının, organ naklinden önce belirlenmesi imkansız. Böyle bir olayın meydana gelmiş olması büyük bir talihsizlik’ dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!