‘Alparslan Çelik’le ilgili Türkiye’den talepte bulunduk’

Güncelleme Tarihi:

‘Alparslan Çelik’le ilgili Türkiye’den talepte bulunduk’
Oluşturulma Tarihi: Nisan 08, 2016 20:36

24 Kasım’da Türk hava sahasını ihlâl ettiği için düşürülen Rus savaş uçağının pilotunun paraşütle atladıktan sonra Suriye topraklarında öldürülmesine karıştığı iddia edilen Alparslan Çelik ile ilgili Moskova’dan yeni bir açıklama geldi.

Haberin Devamı

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, Alparslan Çelik ile ilgili Türkiye’den bir talepte bulunduklarını, fakat Ankara’dan hâlâ yanıt alamadıklarını söyledi. Rus Sözcü Maria Zaharova, Çelik hakkında Türkiye’nin yürüttüğü soruşturmanın gidişatının beklentilerini karşılamaktan uzak olduğunu, Çelik’in Rus pilotun öldürmekten değil yasadışı şekilde silah taşımaktan suçlandığını da kaydetti.

TÜRKİYE HATAYI KABUL ETMELİ

Zaharova, Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ile gittiği Bakü’de bir Azeri gazetesine yaptığı açıklamada ise “Türkiye ile ilişkilerimizin krizden geçtiği doğru. Nedenini tüm dünya çok iyi biliyor. Kimse de Rusya’yı suçlamıyor. Herkes hata yapabilir. Ancak pilotumuzun hayatına mal olan bu trajik hatadan sonra Ankara yönetiminin bunun hata olduğunu kabul ederek bizden özür dilememesine anlam veremiyoruz. Türkiye ile aramızdaki bu hadise zaman aşımına bırakılarak kendiliğinden çözülecek türden değil. Türkiye’nin somut ve net adımlar atması gerekecek” diye konuştu. Zaharova, Çelik’le ilgili olarak da “İddianamede Rus pilotun öldürülmesiyle bağlantılı olduğuyla ilgili hiçbir şey yok. Biz bu kişiyle ilgili Türkiye’den bir talepte bulunduk fakat hâlâ cevap alamadık” dedi. Geçtiğimiz günlerde İzmir’de ‘ateşli silahlar yasası’nı ihlal etmekten tutuklanan Çelik, Rus pilotla ilgili iddialar için “Ateş edilmemesini defalarca tekrarladım” demişti.

Haberin Devamı

‘BEKLENTİMİZ EN AĞIR CEZAYA ÇARPTIRILMASI’

Alparslan Çelik hakkında Rusya’dan ikinci açıklama Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksey Meşkov’dan geldi. Çelik’in avukatının “Rus pilot, Suriye’de vurularak öldürüldüğü için konu Türkiye yargısı tarafından ele alınamaz” sözlerine sert tepki gösteren Meşkov, “Türkiye’den yapılan bu tür açıklamalar bizi hayret içinde bırakıyor. Sadece biz değil, tüm dünya bu kişinin kameraların karşısına çıkarak pilotumuzu öldürdüğünü itiraf ettiğini duydu ve gördü. Beklentimiz bu kişinin olabilecek en ağır cezaya çarptırılmasıdır” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!