Almanya’ya göre Türkiye onaylayacak

Güncelleme Tarihi:

Almanya’ya göre Türkiye onaylayacak
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 10, 2017 09:57

Erdoğan’ın Paris İklim Sözleşmesi’nin bu haliyle Türkiye’de meclisten geçmeyeceğini açıklamasına rağmen Merkel hükümeti, Türkiye’nin sözleşmeyi onaylayacağına inanıyor.

Haberin Devamı

HAMBURG’daki G20 zirvesinin sonuç bildirgesini kamuoyuna açıklayan Almanya Başbakanı Angela Merkel, Paris İklim Sözleşmesi’ne ABD hariç 19 ülkenin uyacağını söyledi. Ancak hemen ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözleşmenin bu haliyle TBMM’den geçmeyeceğini açıkladı. Erdoğan, “Gelişmiş ülkeler sınıfında değil, gelişmekte olduğumuz ülkeler sınıfında olduğumuz için bize, oradaki mali yaptırımların karşılanacağı taahhüdünde bulundular. Eğer bu gerçekleştirilirse, parlamentodan geçer, aksi takdirde bu, parlamentodan geçmez. Amerika’nın attığı bu adımdan sonra bizim de şu anda parlamentodan geçmemesi istikametindedir” dedi. Bunun üzerine, sonuç bildirgesinin daha mürekkebi kurumadan, Erdoğan, sözleşmeyi onaylamayacaklarını açıkladı. Bu açıklama Almanya’da tartışmalara yol açtı. Alman haber ajansı DPA’nın, hükümet çevrelerine dayandırdığı haberine göre, Merkel hükümeti bunu Türkiye’nin sözleşmeden çekilmesi olarak görmüyor. Tam tersine Türkiye’nin sözleşmeyi onaylayacağına inanıyor.

Haberin Devamı

DURUMU NET DEĞİL
Berlin hükümeti Türkiye’nin bu konudaki sorununu biliyor. Türkiye 1992’de İklim Sözleşmesi’ne sanayi ülkesi olarak alındı. Ama Türkiye gelişmiş ülkeler sınıfında değil, gelişmekte olan ülkeler sınıfına alınarak, bunun karşılığında mali yaptırımların karşılanmasını talep ediyor. DPA’nın haberine göre Alman hükümeti, Türkiye’nin sözleşmeyi hızla onaylayacak duruma gelmesi için bu talebine destek veriyor. Almanya’ya göre bu özel bir durum. Sözleşmede statü tam belirlenmemiş. Türkiye’nin yoksul ülkeler gibi iklim fonundan destek alıp alamayacağı konusunda müzakereler sürüyor. Türkiye’nin bazı bölgeleri oldukça gelişmiş, ancak geri kalmış bölgeleri de var. Türkiye’nin yardım alıp almayacağının açıklık kazanması gerekiyor. Ayrıca Türkiye 2020’de iklim zirvesini düzenlemek istiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!