Almanya’nın ilk galibi ‘Mini Merkel’

Güncelleme Tarihi:

Almanya’nın ilk galibi ‘Mini Merkel’
Oluşturulma Tarihi: Mart 27, 2017 21:48

ALMANYA’da bu yıl 'süper seçim' yılı. Pazar günü Saarland eyalet seçimleri yapıldı.

Haberin Devamı

7 Mayıs’ta Schleswig Holstein, 14 Mayıs’ta Kuzey Ren Vestfalya seçimleri var. 24 Eylül’de ise genel seçimler yapılacak. Saarland, Almanya’nın güneybatısında yaklaşık bir milyon nüfusuyla ikinci küçük eyalet.

Saarland seçimleri genel seçimler için ilk sınav niteliğindeydi. Sosyal Demokrat Parti SPD, başbakan adayı Martin Schulz ile beklenmedik bir rüzgâr yakalamış ve ilk iktidar değişimine Saarland’tan başlamayı düşlüyordu. Anketlerde Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi CDU ve SPD başabaş gidiyordu. Ancak seçimin kazananı CDU içinde adı Merkel’in halefi olarak geçen ve ‘Mini Merkel’ diye tanınan Saarland Başbakanı Annegret Kramp Karrenbauer oldu. Oylarını yüzde 5.5 artıran CDU, yüzde 40.7 oranında oy aldı. SPD ise bir önceki eyalet seçimine göre bir puan kaybederek yüzde 29.6 oy kazandı.

Haberin Devamı

SONUÇ NE ANLAMA GELİYOR?

SAARLAND galibiyeti ile Başbakan Merkel süper seçim yılına zaferle başladı. Seçmen eyaletteki ‘CDU-SPD koalisyonuna devam’ dedi. Martin Schulz etkisi ilk darbeyi aldı. Schulz’un sosyal adalet talebinin içini doldurması; Merkel'in ekibinin de bu ivmeyi seçimlere taşıyabilmesi gerekiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!