Almanya'dan 'Ermeni tasarısı' hakkında flaş açıklamalar

Güncelleme Tarihi:

Almanyadan Ermeni tasarısı hakkında flaş açıklamalar
Oluşturulma Tarihi: Eylül 02, 2016 12:04

Almanya'dan 2 Haziran'da Federal Meclis tarafından kabul edilen 'Ermeni soykırımı' tasarısıyla ilgili açıklamalar geldi. Alman hükümeti, tasarının yasal bağlayıcılığı olmadığının altını çizdi. Ancak Türkiye'nin beklentisinin aksine, tasarıyla arasına mesafe koymadığını açıkladı. Bu arada Almanya Başbakanı Angela Merkel'in 2 Haziran'daki oylama öncesinde, tasarı lehinde oy kullandığı ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Alman Federal Meclisi, 2 Haziran'daki oylamada, 1915 Olayları'nı ‘Ermeni soykırımı’ olarak tanımıştı. Türkiye, 'Ermeni soykırımı' kararı nedeniyle Alman parlamenterlerin İncirlik üssünü ziyaretine izin vermiyordu ve Alman hükümetinden bu konuda bir açıklama yaparak, tasarıyı tanımadığını belirtmesini talep ediyordu.

Almanya'dan bugün konuya ilişkin üst üste açıklamalar geldi.

ALMAN DIŞİŞLERİ BAKANI: BAĞLAYICI DEĞİL AMA...

İlk açıklama Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier'den geldi. Anadolu Ajansı'nın haberine göre; Steinmeier, Alman Meclisi'nin siyasi konularda kendini ifade etme hakkı bulunduğunu ancak buradan çıkan her kararın yasal bağlayıcılığı olmadığını söyledi.

Steinmeier, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında, Türkiye ile sığınmacı anlaşması ve Alman Meclisi’nin 1915 Olayları'na ilişkin kararının bağlayıcı etkisi gibi birçok konuda görüşüldüğünü ifade etti. Steinmeier, "Bu konuda Alman Meclisi de açıklama yaptı. Alman Meclisi'nin siyasi konularda her türlü kendini ifade etme hakkı ve özgürlüğü vardır ancak Alman Meclisi'nin kendisi de her kararın yasal bağlayıcı etkisi olmadığını söylüyor" diye konuştu.

Haberin Devamı

SÖZCÜ: STEINMEIER TASARININ ARKASINDA DURUYOR

Alman Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthias Schaefer, Steinmeier'ın sözlerine açıklık getirdi. Sözcü, "Sayın Steinmeier Federal Meclis'in Ermeni soykırım tasarısının ardında durmuştur, durmaya da devam edecektir" ifadelerini kullandı.

Sözcü, “Türkiye ile ilişkiler önemli, olumlu yönde gelişmesi için çabalar sürüyor…” diye ekledi.

Alman parlamenterlerin İncirlik Üssü'ndeki 250 Alman askerini ziyaret etmesine izin verilmesi gerektiğini belirten Schaefer, "Türk hükümetinin bu talebimize ne cevap vereceğini göreceğiz" dedi. Schaefer, ziyaretin Ekim ayında gerçekleşmesini beklediklerini ifade etti.

Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre, Schaefer ayrıca, Almanya'nın yakında Türkiye'ye yeni bir büyükelçi atayacağını belirtti.

HÜKÜMET SÖZCÜSÜ: MESAFE KOYMAMIZ SÖZ KONUSU DEĞİL

Haberin Devamı

Alman hükümet sözcüsü Steffen Seibert ise, "Almanya'nın parlamentodan geçen Ermeni kararı ile arasına mesafe koymasından bahsedilemez” diyerek tartışmalara nokta koydu.

Almanya'nın başkenti Berlin'de basın toplantısı düzenleyen Seibert, söz konusu tasarının yasal bağlayıcılığı olmadığının altını çizdi.

MERKEL TASARIYA DESTEK VERMİŞ!

Reuters'a konuşan kaynakların verdiği bilgiye göre ise Almanya Başbakanı Merkel, lideri olduğu Hıristiyan Demokrat Birliği'nin (CDU) bugünkü toplantısında, parlamentonun onayladığı 'Ermeni tasarısı' ile arasına mesafe koymadığını söyledi.

Haberde, Merkel'in, Hıristiyan Demokratların parlamento grup başkanı Volker Kauder'e, 'soykırım tasarısı' ile ilgili düşüncelerini ilettiği bildirildi.

Haberin Devamı

Partinin toplantısına katılan kaynakların aktardığına göre, Kauder, "Merkel 2 Haziran'da parlamentoda yapılan oturum öncesinde, parti içinde yapılan oylamada tasarı lehine oy verdiğini söyledi" dedi.

1915 Olayları'nın 'soykırım' olarak kabul edildiği 2 Haziran'daki parlamento oylamasına Merkel, Steinmeier ve Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel katılmamıştı.

AÇIKLAMA YAPILACAĞINI SPIEGEL DUYURMUŞTU

Spiegel Online, Alman hükümetinin bugün yapacağı açıklamayla, 'soykırım tasarısı'nın kabul edilmesini siyasi bir karar olarak niteleyeceğini ve kararın hukuki bağlayıcılığı olmadığını vurgulayacığını, böylece Türkiye’nin talebini yerine getireceğini öne sürmüştü.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!