Almanya'dan Büyükada notası

Güncelleme Tarihi:

Almanyadan Büyükada notası
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2017 23:33

Gazeteci Deniz Yücel’den sonra Almanya ile Türkiye arasında insan hakları aktivisti Peter Steudtner’in tutuklanmasıyla yeni bir kriz çıktı. Alman Dışişleri Bakanlığı, Berlin’deki Türkiye Büyükelçisi’ne Büyükada’da bir grup aktivistle birlikte gözaltına alındıktan sonra terör suçlamasıyla tutuklanan Steudtner’in derhal serbest bırakılmasını isteyen bir nota verdi.

Haberin Devamı

ALMANYA, Büyükada’da gözaltına alınan Alman vatandaşı Peter Steudtner’in (45) ‘silahlı terör örgütüne yardım etme’ suçlamasıyla tutuklanmasının ardından Berlin Büyükelçisi Ali Kemal Aydın’ı Dışişleri Bakanlığı’na çağırarak nota verdi. Alman Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel de Türkiye’ye verilecek yanıtın görüşülmesi için tatilini yarıda kesip Berlin’e dönme kararı aldı.

GAYRİ DİPLOMATİK DİL
Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Martin Schaefer’in bu konuda yaptığı açıklamada kullanılan dilin sertliği dikkat çekti. Türk Büyükelçi’ye Almanya’nın duyduğu tepkiyi “diplomatik ifadelere kaçmadan”, “son derece net” ilettiklerini belirten Schaefer şöyle dedi:

“Türk Büyükelçi’ye Peter Steudtner ve öteki insan hakları aktivistlerinin tutuklanmasının ne anlaşılır ne de kabul edilebilir olduğu çok açık ve net bir şekilde iletildi. Federal hükümet, Peter Steudtner’in derhal serbest bırakılmasını ve engelsiz bir şekilde hemen konsolosluk ziyareti gerçekleştirilmesini talep ediyor. Türk hükümeti temsilcisi, bu mesajı derhal Türk hükümetine ileteceğini söyledi. Kendisi, Türk hükümeti gibi bu konunun bizim için ciddi, tamamen acil olduğunun ve ertelenemeyeceğinin bilincinde. Onların terör örgütleriyle bağlantısı olduğu suçlaması asılsız. Veya Uluslararası Af Örgütü ve öteki insan hakları örgütleri ‘terör örgütü’ olarak sınıflandırılmak isteniyor. Bu, gerçek dışı. Dışişleri Bakanı Gabriel tatilini yarıda kesip Berlin’e dönmeye karar verdi. Yarın (bugün) sabah dışişleri bakanlığında olacak, Türkiye’nin hareketindeki dramatik sertleşmeyi ve buna karşı alınacak tedbirleri uzmanlarla görüşecek.”

‘MERKEL DE KINIYOR’
Başbakan Merkel ve Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert de konuyla ilgili şöyle dedi: “Alman hükümeti ve Başbakan Merkel de şahsen, vatandaşımız Peter Steudtner’in tutuklanmasını sert bir dille kınıyor. Bu kınama diğer beş insan hakları aktivistinin tutuklanmasını da kapsıyor. Bu insanların hepsi demokrasilerde mümkün olan bir seminere katılmıştır. Onları terörist faaliyetlerle suçlamak tamamen haksızlıktır. Biz tutuklularla dayanışma içindeyiz ve onların serbest bırakılmasını istiyoruz. Başbakan atılacak tüm adım ve tedbirler konusunda Dışişleri Bakanı ile devamlı irtibat halinde.”

‘KARA LİSTE’ İDDİASI
Alman “Die Zeit” gazetesinin bugün çıkacak sayısında yer alan habere göre, Türkiye Alman makamlarına terörü destekleyen kişi ve şirketlerin isimlerinden oluşan bir kara liste verdi. Listede 68 kişi ve şirket adı bulunuyor. Listede otomotiv devi Daimler ve kimya devi BASF şirketleri de var. İddiaya göre, Türkiye bu listeyi Alman Asayiş Şubesi’ne (BKA) iletti. Hükümet yetkilileri, Daimler ve BASF gibi şirketlere terör destekçisi iddiasını “saçma” olarak niteledi.

NE OLMUŞTU? / 'TERÖR ÖRGÜTÜNE YARDIM' SUÇLAMASI
Büyükada’da bir eğitim için bir araya geldikleri belirtilen 10 insan hakları aktivisti, iki hafta önce düzenlenen baskında gözaltına alınmış, çarşamba günü ise altısı tutuklanmıştı. “Silahlı terör örgütüne yardım etme” suçu yöneltilen söz konusu kişiler hakkındaki tutuklanma gerekçesinde ‘kuvvetli suç şüphesinin’ bulunduğu belirtilmişti. Tutuklananlar arasında Af Örgütü Türkiye Direktörü İdil Eser’in yanı sıra İsveç vatandaşı eğitmen Ali Gharavi, Yurttaşlık Derneği’nden Özlem Dalkıran, Alman vatandaşı Peter Steudtner ve İnsan Hakları Gündemi Derneği üyeleri Veli Acu ile Günal Kurşun yer alıyordu. Almanya’nın serbest bırakılmasını istediği Steudtner bilgi güvenliği danışmanı, belgeselci ve aktivist.

ABD: KINIYORUZ SERBEST BIRAKIN
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, ABD’nin “insan hakları aktivistlerinin” tutuklanmalarını şiddetle kınadığını ve hemen serbest bırakılmaları çağrısı yaptığını söyledi. ABD Dışişleri Bakanlığı günlük basın brifinginde Sözcü Heather Nauert Türkiye ile ilgili sorulara yanıt verdi. Nauert’in açıklamaları ABD’nin Ankara Büyükelçiliği tarafından da Twitter aracılığı ile paylaşıldı.

İSVEÇ: ÇOK VAHİM
İSVEÇLİ insan hakları aktivisti Ali Gharavi’nin tutuklanması üzerine İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström, tutuklamaları “çok vahim” olarak değerlendirdi. Wallström, tutuklamaya ve hükümetin beklentilerine açıklık getirilmesi için yoğun çaba harcadıklarını belirterek, “Hükümetimiz Türkiye’deki demokrasi, insan haklarına saygı ve hukukun üstünlüğü konusundaki gelişmeleri büyük endişe ile izlemektedir. Özgür basın, özgür muhalefet; çoğulcu, demokratik ve sağlıklı bir toplumun ön koşuludur” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!