Almanya'da zafer Merkel'in

Güncelleme Tarihi:

Almanyada zafer Merkelin
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 14, 2017 21:35

Almanya’da göçmen ve Türk nüfusun en yoğun olduğu Kuzey Ren Vestfalya’da dün eyalet parlamento seçimleri yapıldı. İlk sandık çıkış anketine göre, Başbakan Merkel’in lideri olduğu CDU birinci parti çıktı.

Haberin Devamı

ALMANYA’nın nüfus olarak en büyük eyaleti Kuzey Ren Vestfalya’da (KRV) halk dün sandık başına gitti. 13.1 milyon seçmenin bulunduğu eyaletteki ilk sandık çıkış anketine göre, Başbakan Angela Merkel’in genel başkanlığını yaptığı Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU), 2012’deki seçimlere kıyasla oylarını yüzde 8 artırarak yüzde 34.3 ile birinci parti oldu.

Eyalette iktidar olan Sosyal Demokrat Parti (SPD) ise 5 yıl önceki seçimlere göre yüzde 8.5 oy kaybederek, yüzde 30.6 ile ikinci sırada kaldı. Hür Demokrat Parti (FDP) oylarını yüzde 3.6 oranında artırarak yüzde 12.2 ile üçüncü, eyalette ilk kez seçimlere katılan aşırı sağcı popülist Almanya için Alternatif (AfD) partisi de yüzde 7.7 ile dördüncü oldu. Yeşiller Partisi ise yüzde 5.4 oranında oy kaybederek yüzde 6 oranında oy aldı.

Haberin Devamı

CDU’nun KRV Başbakan adayı Armin Laschet, bu seçimlerde kendilerine koydukları hedeflere ulaştıklarını açıkladı. SPD’den yeniden aday olan eyaletin başbakanı Hannelore Kraft ise seçimlerde aldığı galibiyetten dolayı Laschet’i kutladığını belirterek, “Bugün sosyal demokrasi için iyi bir gün değildir” ifadelerini kullandı. Kraft, partisinin eyalet teşkilatı başkanlığından ve genel başkanlıktan istifa ettiğini açıkladı. Göçmen nüfusu ve sanayi bölgeleriyle bilinen KRV, uzun yıllar SPD’nin kalesi halindeydi.

Sonuçlar, Merkel’in dördüncü kez aday olduğu eylül ayında yapılacak genel seçimler için bir işaret niteliği taşıyor. Genel seçimlerde SPD’den başbakan adayı olan eski Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz’un, KRV’deki sonuçlarla birlikte büyük yara aldığı belirtiliyor. CDU, bu yıl içinde 3 eyalette yapılan eyalet meclisi seçimlerinden üçüncü kez zaferle ayrıldı.

Bilgi notu: Almanya’nın nüfusu en kalabalık eyaleti olan Kuzey Ren Vestfalya’da 4.2 milyon yabancı kökenli kişi yaşıyor. Küçük partiler de dahil 40 Türkiye kökenli de eyalet parlamentosuna vekil olarak girebilmek için yarıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!