Almanya'da aşırı sağ şoku

Güncelleme Tarihi:

Almanyada aşırı sağ şoku
Oluşturulma Tarihi: Nisan 28, 1998 00:00

Haberin Devamı

Saksonya- Anhalt eyalet parlamentosu seçimlerinde aşırı sağcı DVU'nun oyların % 12.9'unu alması şok etkisi yarattı. Başbakan Helmut Kohl, aşırı sağcıların eyalet parlamentosuna girmesinin Almanya'nın imajına zarar vereceğine dikkat çekti.

Eski Doğu Almanya sınırları içinde oluşturulan yeni eyaletlerden Saksonya-Anhalt'ta önceki gün yapılan eyalet parlamentosu seçimlerinde aşırı sağcı Alman Halk Birliği'nin (DVU) toplam oyların % 12.9'unu alması, köklü partilerde şok etkisi yarattı.

Başbakan Helmut Kohl, genel başkanlığını yaptığı Hıristiyan Demokrat Birliği'nin (CDU) % 12.4 oy kaybına uğrayıp, ancak % 22 oy almasını ‘büyük bir yenilgi’ olarak değerlendirdi. Kohl, aşırı sağcı DVU'nun ilk kez girdiği seçimlerde % 13'e yakın oy almasının Almanya'nın imajına zarar vereceğine dikkat çekti. Aynı zamanda, 27 Eylül'de yapılacak genel seçimlerde aşırı sağcıların önünün kesilmesi için toplumun her kesimini sağduyu göstermeye ve demokratik partileri de işbirliğine çağırdı.

Eylül ayında yapılacak genel seçimler öncesinde tüm eyaletlerde oyları yükselişe geçen SPD ise bu eyaletteki oylarını % 3 oranında artırarak % 35.9'la seçimlerden birinci parti çıktı. Eski komünist partinin devamı olan Demokratik Sosyalizm Partisi (PDS) ise % 20 oranında oy topladı. CDU'nun koalisyon ortağı FDP ile Yeşiller ise % 5'lik barajı aşamadı.

KOALİSYON HESAPLARI

Saksonya-Anhalt seçimlerinden ‘en güçlü parti’ olarak çıkan SPD'nin hem CDU hem de PDS ile koalisyon görüşmlerine başlayacağı açıklandı. SPD'li Eyalet Başbakanı Rheinhard Höppner, CDU ile ‘büyük koalisyon’un dışında alternatifleri bulunduğu görüşünü savundu. Aşırı sağcı DVU'nun % 13'e yakın oy almasının nedenleri üzerinde durulması gerektiğini belirten Höppner, hangi partiyle yeni bir koalisyon oluşturup, yeni bir başlangıç yapılması konusunda kafa yorulmasının kaçınılmaz olduğunu söyledi.

Eylül ayında yapılacak seçimlerde 5'inci kez başbakanlığa talip olan Helmut Kohl ile yarışacak olan SPD'li Gerhard Schröder ise ‘Doğu, Kohl’ün işine son verdi' yorumu yaptı. Schröder, ‘Bu sonuç Kohl’ün kesin yenilgisidir. DVU'nun aldığı sonuç ise büyük bir acı' dedi.

Hürriyet'in sorularını yanıtlayan DVU'nun Eyalet Başbakan Adayı Helmut Wolf ise ‘Bu başarı genel seçimlerde de etkisini gösterecektir. Gelecek seçimlerde iktidara geleceğimize inanıyorum’ dedi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!