Almanya'da AfD korkusu

Güncelleme Tarihi:

Almanyada AfD korkusu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 23, 2016 10:14

Almanya'nın üç eyaletinde seçimler var. Mülteci krizi en çok yabancı karşıtı Almanya için Alternatif Parti'ye (AfD) yaramış görünüyor. AfD gibi bir partide Türk soyadlı ilçe Başkanı bile var.

Haberin Devamı

Almanya'da 13 Mart'ta üç önemli eyalette seçimler var. Bu seçimler Almanya'da gelecek yıl yapılacak genel seçimler için de önemli sinyal içeriyor. Anket sonuçları, Ekim ayından beri Almanya'da yaşanan mülteci krizinin en çok, yabancı karşıtı olarak tanınan AfD partisine yaradığını gösteriyor.

Yeşiller ve Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) yönetimindeki Baden Württemberg eyaletinde bile AfD'nin oy patlaması yapması bekleniyor. Son anketlere göre AfD yüzde 11'le neredeyse SPD'yi yakalamak üzere. Kasım ayında AfD'nin oy oranı yüzde 5 görünüyordu. Sonuçlar mevcut siyasi partiler için alarm sinyalleri veriyor.

Baden Württemberg'te eyalet Başbakanı Yeşillerli Winfried Kretschmann. Yeşiller'in oyu yüzde 28 görünüyor. Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) yüzde 34, SPD yüzde 15, FDP yüzde 6. Bu durumda Yeşiller/SPD koalisyonu tehlikeye girmiş bulunuyor.

TÜRK SOYADLI BAŞKAN

AfD'nin Baden württemberg eyaleti Rems-Murr ilçe teşkilatı Başkanı Ralf Özkara, Türk soyadı taşıyor. Karısı Rukiye Özkara yönetim kurulu üyesi. Karısının soyadını alan Ralf Özkara, bir işadamı. CDU'dan AfD'ye geçmiş. Irkçı söylemlerin de vatanı olan AfD partisinde Türk soyadıyla nasıl barındığını sorduğum Ralf Özkara, “Hiçbir sorun yok. Üyelerin yüzde 95 oyuyla ilçe teşkilat başkanı seçildim” diyor.

Özkara çiftinin Kenan adlı bir oğulları var. AfD gösterilerine montlarında “yaşasın Hitler” anlamına gelen 88 rakamı yazılı neonaziler, Pegidacılar katılıyor. AfD Thüringen Eyalet teşkilatı Başkanı Björn Höcke ırkçı söylemleriyle Almanya'nın gündeminden düşmüyor. Ralf Özkara'ya, böyle bir partiyle nasıl özdeşleştiğini soruyorum: “Doğru” diyor, ama bu tür söylemlerin sadece Doğu'ya özgü ve çok azınlıkta olduğunu savunuyor.

DAHA YÜKSEK

Rheinland Pfalz eyaletinde de AfD'nin meclise çok rahat gireceğine kesin gözüyle bakılıyor. AfD'nin oy oranı yüzde 9. SPD/Yeşiller yönetimindeki Rheinland Pfalz eyaletinde anketlere göre CDU yüzde 38 oy oranıyla önde gidiyor.

SPD'nin oy oranı yüzde 31, Yeşiller yüzde 7.

Almanya'nın doğu eyaleti Saksonya Anhalt'ta ise anketlere göre AfD'nin oy oranı yüzde 15'e yükselmiş bulunuyor. CDU yüzde 33'le yine birinci parti görünüyor ve çoğunluk yine CDU/SPD koalisyonundan yana. SPD parti teşkilatı Başkanı Katrin Budde, AfD'nin oy oranını “Çok ürkütücü” olarak niteledi. AfD'nin eyalet meclislerine girmesi Almanya'da siyasi havanın değişmesi anlamına geliyor.

BAKMADAN GEÇME!