Almanya zeka özürlü öneriyi tartışıyor

Güncelleme Tarihi:

Almanya zeka özürlü öneriyi tartışıyor
OluÅŸturulma Tarihi: Haziran 29, 2010 11:41

Almanya'da iktidar partisi CDU'lu politikacı Peter Trapp'ın "göçmenlerin zeka testine tabi tutulması" isteği ülkede yeni bir tartışma başlattı. Koalisyon ortağı Hür Demokratlar (FDP) ve sol partiler, Trapp'ın önerisine sert tepki gösterirken, CDU'nun kardeş partisi CSU'nun Bavyera Eyaleti İçişleri Bakanı Joachim Herrmann, göçmen politikası için daha sert önlemler istedi.

Haberin Devamı

Alman Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Berlin eyalet teşkilatı içişleri politikaları sözcüsü Peter Trapp, ülkeye gelen göçmenlerin zeka testine tabi tutulmasını istedi.

Trapp, Bild gazetesine yaptığı açıklamada, göç konusunda ülkeye faydalı olacak bazı kriterlerin belirlenmesi, iyi bir meslek eğitiminin ve uzmanlığın yanı sıra zekanın da bir ölçüt olması gerektiğini belirterek, "Göçmenlere zeka testi uygulanmasından yanayım. Bu konuyu daha fazla tabulaştırmamak lazım" diye konuşmuştu.

Trapp'ın bu önerisine Hristiyan Sosyal Birlik Partili (CSU) Avrupa politikaları uzmanı Markus Ferber de, göç konusunda Avrupa'da ortak bir uygulamanın olması gerektiğini ifade ederek, aile birleşimi gibi insani nedenlerin, göç için tek neden olamayacağını iddia etmişti.

Haberin Devamı

Ferber, bu konuda Kanada'yı örnek göstererek, bu ülkenin, göçmen çocuklardan Kanadalı çocuklara göre daha yüksek bir zeka düzeyi istediğini savunmuştu.

İktidar partisi politikacıları Trapp ve Feber'in yabancı karşıtı söylemlerine iktidar partisi ve muhalefetten sert tepki geldi. Alman hükümet sözcüsü Christoph Stegmann, yabancılara zeka testi önerisini "tuhaf ve hatalı" bir açıklama olarak değerlendirdi.

BAZI POLİTİKACILARIN DÜŞÜNCELERİ DEHŞET VERİCİ

Berlin Belediye Başkanı Klaus Wowereit, bazı politikacıların ortaya attığı düşünceler karşısında dehşete düştüğünü belirterek, öneriyi "ayrımcılık" olarak gördüğü vurgusunu yaptı.

Hür Demokratların İçişleri politikaları uzmanı Hartfrid Wolff, iktidar partisinin göçmen politikası üzerine kafa yormasını olumlu bir gelişme olarak değerlendirdiklerini ancak "zeka testi" gibi önerileri yanlış bulduğunu söyledi.

APTALCA BİR ÖNERİ

Alman Sol Parti Merkez Yönetim Kurulu üyesi Ali Al Dailami, CDU'lu politikacı Trapp'ın zeka testi talebini "aptalca bir öneri" olarak gördüğünü ve bu düşüncenin içinde faşist bir ideoloji barındırdığını savundu.

ZEKA TESTÄ° TEK BAÅžINA YARARLI OLMAZ

Almanya Başbakanı Merkel'in kardeş partisi CSU''nun Bavyere Eyaleti İçişleri Bakanı Joachim Herrmann ise Trapp'ın yabancılara zeka testi önerisine dolaylı destek verdi. Herrmann "zeka testi" uygulamasının içinde bazı sorunlar barındırdığını belirterek, "Bizim eğitimsiz göçmenlere ihtiyacımız yok. Böyle bir durumda zeka testi tek başına yararlı olamaz. Eğer Almanya'da normal işgücüne ihtiyaç duyduğumuzda, bir akademisyeni çağırmanın anlamı yok. Göçmenlik kriterlerinde verimlilik ön planda olmalı" dedi.

Haberin Devamı

Herrmann, aile birleÅŸimi ve insan hakları nedeniyle göçmen kabul edilmesine ise karşı olduÄŸunu ve bu konuda daha sert önlemler alınmasını talep etti.  Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!