Almanya Türk toplumu aşırı sağcılara karşı sesini yükseltti

Güncelleme Tarihi:

Almanya Türk toplumu aşırı sağcılara karşı sesini yükseltti
Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 2016 12:15

Almanya'nın başkenti Berlin’de hafta sonunda düzenlenen gösterilerde aşırı sağcılar üç bin kişi ile gövde gösterisi yaparken partiler, sendikalar, kiliseler, sol gruplar ve Berlin Brandenburg Türkiye Toplumu (TBB) tarafından ortaklaşa düzenlenen karşı gösteriye katılanların sayısı bin kişiyi geçmedi.

Haberin Devamı

Her iki gösteride Berlin’in ana tren garının bulunduğu Washington Platz’da gerçekleştirildi. Aşırı sağcıların ‘Merkel muss weg’ (Merkel gitmeli) sloganıyla düzenledikleri gösteriye katılım beklenenden fazla oldu. Pro Deutschland, NPD ve Hooliganlar gibi parti ve grupların üyelerinden oluşan aşırı sağcılar polise kayıt yaptırırken katılımcı sayısını 200 olarak bildirdiler ancak gösteriye katılan ve Berlin sokaklarını arşınlayan aşırı sağcı sayısı binlere yükseldi.

Almanya Türk toplumu aşırı sağcılara karşı sesini yükseltti


Washington Platz’da başlayan aşırı sağcıların yürüyüşü, Spree nehri kıyısından ARD Televizyon Binası’nın bulunduğu sokaktan ilerleyerek Brandenburg Kapısı’nda kadar devam etti.

Aşırı sağcılar ile karşıt göstericiler arasında atmosfer zaman zaman sertleşti ancak yoğun polis önlemleri sayesinde gösteriler olaysız geçti. Resmi sayıya göre gösterilerde bin 300 polis memuru görev yaptı.

Almanya Türk toplumu aşırı sağcılara karşı sesini yükseltti


İLTİCA TEMEL İNSAN HAKKIDIR

Aşırı sağcılara karşı gösteriyi siyasi partiler, sendikalar, kiliseler, sol gruplar ile Berlin Brandenburg Türkiye Toplumu (TBB) organize etti.

Sivil toplum örgütlerinin düzenlediği gösteri ‘Mülteciler Hoş geldiniz!’ adı altında yapıldı. Göstericiler insan haklarına çağrı yapan pankartlar taşıdılar. Pankartlardan birinde 'İtica temel insan hakkıdır. Irkçılık değildir' cümlesi yer aldı. Gösteride yapılan konuşmalarda ırkçılık sert bir dille kınandı, insanların birlikteliğine, kardeşliğine yönelik çağrılar yapıldı.

Protestan papaz Markus Dröge gösterilerle ilgili olarak yayınladığı basın bildirisinde Almanya’da yapılan eyalet seçimleri için tavsiyelerde bulunmak istemediğini ifade etti ancak "Oyunuzu toplumsal birlik ve beraberlik için mücadele eden partilere, insanları şiddetten ve yabancı düşmanlığından korumayı vadeden partilere verin." diye seslendi.

Almanya Türk toplumu aşırı sağcılara karşı sesini yükseltti


IRKÇILARIN EKMEĞİNE YAĞ SÜRÜLÜYOR


Aşırı sağcılara karşı düzenlenen gösteride TBB sözcüsü Ayşe Demir de bir konuşma yaptı. Ayşe Demir, Almanya’da aşırı sağcı ideolojinin toplumun tüm katmanlarında taraftar bulduğuna, Pegida ve Almanya için Alternatif Parti (AfD) gibi oluşumları onaylayanların sayısının giderek arttığına dikkat çekti ve bu gelişmeyi ‘Endişe verici’ bulduğunu söyleyerek köklü siyasi partileri söylemlerini popülist görüşlerden arındırmaya çağırdı.

Göçmenleri ve mültecileri hedef alan popülist söylemlerle oy kazanılamayacağını sadece aşırı sağcıların ve ırkçıların ekmeğine yağ sürüleceğini belirten TBB sözcüsü Demir şöyle konuştu: "Bizler Berlinliler olarak ırkçı ve aşırı sağcı propagandaları kabul etmiyoruz. Berlin’i Berlin yapan çok kültürlü oluşudur. Bizler burada değişik uluslardan insanlar olarak barış ve huzur içinde birlikte yaşamaya devam edeceğiz. Birlikte ırkçılığa ve yabancı düşmanlığına karşı mücadele etmeye devam edeceğiz." Demir sözlerini ‘Hepimiz Berliniz’ cümlesiyle noktaladı.

TBB sözcüsü Ayşe Demir gösteriye ilginin az olmasını ise şu sözlerle değerlendirdi: Bu kadar geniş katılımlı bir organizasyon olmasına rağmen bu kadar az kişinin gelmesi üzücü ve kaygı verici ama yine de umudu yitirmemek, mücadeleye devam etmek lazım."


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!