Almanya tecavüz yasasını değiştiriyor

Güncelleme Tarihi:

Almanya tecavüz yasasını değiştiriyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 29, 2016 09:45

Almanya'nın Köln kentinde yılbaşı gecesi yaşanan toplu taciz olayları, cinsel istismar ve tecavüz suçlarına yönelik cezaları düzenleyen yasada değişiklik yapılması için önemli bir gerekçe oldu.

Haberin Devamı

Almanya Adalet Bakanı Heiko Maas, yeni yasayla tecavüz suçunun tanımlanmasını kolaylaştıracaklarını söyledi.

Mevcut yasa, eğer kurban şiddet, ciddi hayat ya da bedeni tehdit altında veya çaresiz cinsel ilişkiye zorlandıysa, tecavüz suçu sayıyor.

Mevcut yasaya göre tecavüz suçuna girmesi için kurbanın cinsel ilişkiye sözlü olarak ‘Hayır’ demesi yetmiyor, aynı zamanda kendini fiziki olarak da savunması gerekiyor.

Almanya'da tecavüze uğrayan her 10 kadından biri suç duyurusunda bulunuyor, her 12 davadan sadece biri mahkumiyetle sonuçlanıyor. 

HAYIR YETERLİ OLMALI

Yasaya göre cinsel istismar ya da tecavüze uğrayan kadının kendini savunduğunu, buna rağmen cinsel ilişkiye zorlandığını ispat etmesi zor. Bu nedenle birçok kadın ya mahkemeye başvurmuyor ya da mahkemeden sonuç alamıyor.

Yeni yasa taslağı suçun tecavüz sayılması için kadının kendini savunması gerektiğini şart koşmuyor. Ancak kadın eğer karşı koymadıysa, niçin karşı koymadığını ispat etmesi gerekiyor.

Kadın örgütleri ve muhalefet, kadının sözlü hayır demesinin suçun tecavüze girmesi için yeterli sayılmasını istiyor. 

 

BAKMADAN GEÇME!