Almanya, İncirlik’teki güçlerini çekiyor mu?

Güncelleme Tarihi:

Almanya, İncirlik’teki güçlerini çekiyor mu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 06, 2016 14:38

Almanya, Türkiye’deki son gelişmeler üzerine İncirlik’e alternatifi tartışıyor. İncirlik’te Alman askerlerin ve Tornadoların görev süresinin uzatılması, buna ek olarak AWACS tipi keşif uçaklarının konuşlandırılması bu hafta meclise geliyor.

Haberin Devamı

ALMANYA’da İncirlik Üssü tartışmaları yeniden alevlendi. Terör örgütü DEAŞ’la mücadele kapsamında İncirlik Üssü’nde konuşlu Alman askerler ve Tornado tipi keşif uçaklarının görev süresi yıl sonu doluyor. Alman askerler ve Tornadoların görev süresinin uzatılması, buna ek olarak NATO’ya ait AWACS tipi keşif uçaklarının Türkiye’ye konuşlandırılması bu hafta Alman Meclisi’nin gündeminde.
Hükümetin tezkereyi uzatma kararı mecliste oylanacak. Ermeni tasarısı nedeniyle Türkiye Alman milletvekillerinin İncirlik ziyaretine izin vermemişti. Bunun üzerine Almanya tezkereyi uzatmamayı gündeme getirmişti. Ancak Türkiye’nin ziyarete izin vermesiyle kriz aşılmış, Alman hükümeti bunun üzerine tezkerenin uzatılma tarihini öne çekmişti. Tezkerenin uzatılmasına kesin gözüyle bakılırken, bu sefer Türkiye’de yaşanan son gelişmelerle İncirlik’e alternatif üs tartışması yeniden gündeme geldi.

Haberin Devamı

B PLANI HAZIR OLSUN

Ana muhalefet Yeşiller ve Sol Parti, Türkiye’deki gelişmeler nedeniyle Alman askerlerin İncirlik Üssü’ndeki varlığını tartışmaya açtı. Hükümet ortağı SPD ise çekmecede bir B planının hazır tutulmasının iyi olacağı mesajını verdi.
Yeşiller Eşbaşkanı Cem Özdemir, Türkiye’de yaşanan son gelişmeler nedeniyle Alman askerlerin görev süresinin uzatılmasına bir neden göremediğini söyledi.
Sol Parti Grup Başkanları Sahra Wagenknecht ve Dietmar Bartsch, “Alman askerleri Türkiye’den geri çekilsin” dedi.
SPD savunma politikaları sözcüsü Rainer Arnold, Mitteldeutsche Zeitung gazetesine “Eğer Başbakan ve Savunma Bakanı’nın acil durumlarda hızlı karar verebilecek ve Türkiye’ye bağımlı kalmayacak olası bir seçeneği varsa, bunu memnuniyetle karşılarım” dedi.
Hükümetin büyük ortağı CDU Grup Başkan Yardımcısı Franz Josef Jung ise Alman askerlerin İncirlik’ten çekilmesi taleplerine karşı çıktı.

MERKEL İKNA EDEBİLECEK Mİ?

Başbakan Merkel şimdi tezkerenin uzatılması için koalisyonu yeniden ikna etmek zorunda. Almanya, İncirlik Üssü’ne alternatif olarak Ürdün ve Güney Kıbrıs kozunu oynuyor. Alman Savunma Bakanlığı da İncirlik’in en uygun yer olduğunu, ancak başka alternatiflerin de bulunduğunu her fırsatta dile getiriyor.
Almanya’nın İncirlik Üssü’nde 250 civarında askeri 6 Tornado tipi keşif uçağı ve bir tanker uçağı bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!