Almanya: İdam gelirse AB müzakereleri biter

Güncelleme Tarihi:

Almanya: İdam gelirse AB müzakereleri biter
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 18, 2016 19:35

ALMANYA Başbakanı Angela Merkel’in hükümet sözcüsü Steffan Seibert dün sabah Türkiye’deki gelişmelerle ilgili soruları yanıtlarken Türkiye’nin idam cezasını yeniden getirmesi durumunda “Türkiye AB üyesi olamaz” dedi.

Haberin Devamı

Gün içinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile telefon görüşmesi yapan Başbakan Merkel de idam cezasının tekrar getirilmesine Avrupa Birliği ve Almanya’nın şiddetle karşı çıktığını söyledi.

Reuters Ajansı’na göre Almanya hükümet sözcüsü tarafından yapılan açıklamada şunlar belirtildi:

- Merkel telefon görüşmesinde Erdoğan’a darbeye katılanlara karşılık verilirken hukuk ilkeleri çerçevesinde davranılması
gerektiğini söyledi.

- Başbakan Merkel darbe girişiminin ardından başlayan gözaltı ve görevden almaların büyük endişe yarattığını belirtti.

- Merkel Erdoğan’a idam cezasının tekrar getirilmesinin AB üyelik hedefiyle “hiçbir şekilde uyumlu olmadığını” belirtti.

Daha önce Merkel’in sözcüsü de, “İdam cezası bulunan bir ülke AB üyesi olamaz. İdam cezasının Türkiye’de yeniden yasalaşması AB müzakerelerinin sonu anlamına gelir” demişti. Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ve İran Cumhurbaşkanı Ruhani ile de birer telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Haberin Devamı

AB TEMSİLCİSİ DE UYARDI

AB’nin Dış Politika Temsilcisi Federica Mogherini de Türkiye’nin idam cezasını geri getirebileceğiyle ilgili bir soruyu yanıtlarken “İdam cezasını getiren hiçbir ülke AB üyesi olamaz” dedi. Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin tarafı olduğunu belirten Mogherini, “Türkiye, Avrupa Konseyi’nin önemli bir ülkesidir ve idam cezası konusunda çok açık olan Avrupa İnsan Hakları Konvansiyonu’na bağlıdır” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!