Almanya, AB'yi ikna turunda

Güncelleme Tarihi:

Almanya, AByi ikna turunda
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 1999 00:00

Haberin Devamı

Alman Dışişleri Bakanı Fischer'e Ankara'da, ‘Helsinki’de olumlu sonuç çıkmazsa AB başvurumuzu ve GB'yi gözden geçiririz' mesajının verilmesi üzerine, Almanya, Türkiye'nin AB'ye tam adaylığı konusunda düğmeye bastı.

Almanya Başbakanı Gerhard Schröder'in özel temsilcisi Walter Leissner Keep, Köln Zirvesi'nde Türkiye'ye karşı tavır koyan Yunanistan, İsveç ve İtalya'yı kapsayan bir geziye çıkacak. Keep, aynı sıfatla geçen ilkbaharda Türkiye'ye gelerek Başbakan Bülent Ecevit ile görüşmüş ve Schröder'in Köln Zirvesi'nde Türkiye'ye tam destek vereceğini bildirmişti. Keep, ikna turlarında özellikle üç nokta üzerinde duracak:

İNSAN HAKLARI

Türkiye'de olumlu gelişmeler var. Ecevit, bu konuya verdiği önemi ‘İnsan Haklarına Saygı Genelgesi’ ile gösterdi. Türkiye, AB'ye aday ülke olarak resmen açıklandıktan sonra,. Kopenhag kriterlerine ve Amsterdam Anlaşması'na uymak zorunda kalacak. Türkiye'ye biz bir şey verelim ki, karşılığında talebimiz olsun.

ÖCALAN'IN İDAMI

PKK'yı hepimiz terör örgütü olarak görüyoruz. Öcalan idam cezasına çarptırıldı, ancak yargılama süreci henüz sona ermedi. Helsinki Zirvesi'ne kadar Öcalan'ın idam edileceğini sanmıyoruz. Türkiye'de toplumdan gelen baskıyı da unutmamak gerekir. Toplumun biraz yatışmasını beklemek lazım. Ecevit, Güneydoğu'ya daha fazla yatırım yapılmasına büyük önem veriyor. Ekonomik refah bölge sorunlarını ortadan kaldırır. Türkiye'yi yanlız bırakmamalıyız.

KIBRIS-YUNANİSTAN

Türkiye ile Yunanistan'ın masaya oturması desteklenmeli. Bölgede bunalımın nelere patlayacağını Kosova'da gördük. Ayrıca hem Türkiye'nin, hem de Kıbrıs Türk bölgesinin iyi bir pazar olduğunu unutmamak gerekir.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!