Alman Meclisi 'soykırım'ı öteledi

Güncelleme Tarihi:

Alman Meclisi soykırımı öteledi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 26, 2016 10:13

Yeşiller Eşbaşkanı Cem Özdemir ve Claudia Roth’un başını çektiği Yeşiller’in önergesi dün Alman Meclisi’nde tartışmaya sunuldu.

Haberin Devamı

Eşbaşkan Özdemir, geçen yılın nisan ayında meclise sunulan ve komisyonlarda müzakere edilen ortak önergeye koalisyon hükümetinin sırt çevirdiğini söyledi.

Özdemir, ortak metnin Yeşiller ve koalisyon grubu arasında komisyonlarda müzakere edildiğini, ancak ortak önergenin mülteci krizine kurban edildiğini savundu.

Koalisyon hükümetinin mülteci krizi nedeniyle Ankara’yı kızdırmamak için ortak önergeyi durdurduğunu iddia etti ve bunun yanlış bir politika olduğunu savundu.

Yeşiller’in “100 yıl önceki Ermeni soykırımı anısına” başlıklı önergesinde Osmanlı İmparatorluğu’nda Ermenilerin kaderinin “Kitlesel katliamlara, etnik temizlik, sürgünlerin ve 20. yüzyılda korkunç biçimde yaşanan soykırımlar tarihine örnek” denildi.

Önergede Alman İmparatorluğu’nun Ermeni meselesindeki rolü eleştiriliyor ve “Alman Parlamentosu Ermeni, Süryani, Asur ve öteki Hıristiyan azınlıkların Osmanlı İmparatorluğu’nun sürgün ve katliamlarına kurban gidenlerin önünde saygıyla eğiliyor” denildi.

Alman Parlamentosu geçen yıl nisan ayında ilk kez Ermeni meselesi üzerine bir önergeyi mecliste tartışmış ama oylamaya sunmadan komisyonlara havale etmişti.

SPD adına konuşan Dietmar Nietan, Yeşiller’in önergesini ‘iyi bir önerge’ olarak niteledi, ancak zamanın yanlış seçildiğini belirtti. Koalisyon ortakları 1915 olaylarının soykırım olduğunu, ortak önerge için Yeşiller’in önergeyi bugün geri çekmesini istedi. Bunun üzerine Yeşiller tüm siyasi partilerin ortak bir önerge getirmesi kaydıyla önergelerini geri çekti. 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!