Alman İçişleri’ne Türk kökenli ‘şerpa’

Güncelleme Tarihi:

Alman İçişleri’ne  Türk  kökenli ‘şerpa’
Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 2016 21:12

BAŞBAKAN Ahmet Davutoğlu ve Almanya Başbakanı Angela Merkel’in, 22 Ocak’ta Berlin’de düzenlediği hükümetler arası istişareleri sırasında iki ülkenin İçişleri Bakanlıkları, işbirliğini geliştirmek için dikkat çekici bir karara imza attılar.

Haberin Devamı

Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Martin Erdmann bu kararı Hürriyet’e açıkladı. Buna göre, İçişleri Bakanlıkları kendi taraflarında “şerpa” adı verilen bir görevli tayin ettiler. Biri Ankara’da biri Berlin’de olan bu temsilciler, içişleri konularında oluşabilecek gündem maddelerini tespit edip iki bakanlık arasında işbirliğinin sağlanması için destek sağlayacaklar. 

İLK TOPLANTI ANKARA’DA

Alman tarafının “şerpa”sı, bizzat Almanya İçişleri Bakanı tarafından tayin edilen bir görevli, devlet memuru ve Türk kökenli Sinan Selen. Hürriyet’in Türk yetkililerden edindiği bilgiye göre, İçişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mehmet Tekinarslan da Türk tarafının “şerpa”sı olarak atandı. Selen ve Tekinarslan başkanlığındaki heyetler, 22 Ocak’taki toplantıda alınan kararın ardından ilk temaslarını dün Ankara’da yaptı. Büyükelçi Erdmann, Davutoğlu ve Merkel başkanlığında 22 Ocak’ta Berlin’de, iki ülke arasında ilk defa düzenlenen hükümetler arası istişareler sonrasında Hürriyet’e şunları söyledi: “Önümüzdeki aylarda bu program içerik olarak da doldurulacak ve işbirliği yoğunlaştırılacak. İçişleri Bakanlıkları kendi taraflarında “şerpa” adı verilen bir görevli tayin ettiler ve bu temsilciler biri Ankara’da biri Berlin’de içişleri konularında oluşabilecek gündem maddelerini tespit edip iki bakanlık arasında işbirliğinin sağlanması için destek sağlayacaklar.”

Haberin Devamı

TERÖRLE MÜCADELEDEYDİ

2000’li yılların başından beri Almanya Federal Emniyet Dairesi BKA’da (Bundeskriminalamt) çalışan Sinan Selen’in son olarak Alman İçişleri Bakanlığı’nın terörle mücadele biriminde görev yaptığı biliniyor. Sınır güvenliği ve IŞİD’e katılan yabancı savaşçılar konusunda uzman olan Selen, bu konulara ilişkin birçok uluslararası toplantıda Almanya’yı temsil etti.

‘ŞERPA’ NEDİR

“Şerpa”, diplomaside ülkeleri önemli zirvelerde temsil eden, zirve gündemine hazırlayan görevliler için kullanılan bir terim. Nepal’in Himalayalar bölgesinde yaşayan etnik grup Şerpalardan geliyor. Himalayalara tırmanmak isteyenlere şerpa eşlik ettiğinden, ülkeleri zirveye hazırlayan, zirvede temsil edenlere de şerpa deniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!