Alman adaletinden siyasete vize dersi

Güncelleme Tarihi:

Alman adaletinden siyasete vize dersi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 12, 2009 00:00

Otomobil almak için Çek Cumhuriyeti’nden Almanya’ya girmek isteyen Ulaş Koç isimli Türk vatandaşı, vizesi olmadığı için sınır polisi tarafından gözaltına alındı. Yerel Mahkeme hâkimi Christian Ehrl, Avrupa Adalet Divanı’nın ‘Soysal Kararı’nı gerekçe göstererek, “Pasif hizmet için gelen Türk vizeden muaftır. Kişi derhal serbest bırakılmalı” dedi.

Haberin Devamı

AVRUPA Adalet Divanı’nın 19 Şubat’ta aldığı ve Türklere Almanya’da uygulanan vizenin AET (AB) Türkiye Ortaklık Konseyi Katma Protokol Kararları’na aykırı olduğu yönündeki karara (C-228/06) rağmen “vizesiz seyahat” hakkını engellemeye çalışan Federal Almanya hükümeti, adaletten bir şamar daha yedi.

Çek Cumhuriyeti’nden, otomobil almak için Almanya’ya girmek isteyen Ulaş Koç isimli Türk vatandaşı, Bavyera Eyaleti’nin Fürth im Wald sınır kapısında, Alman polisi tarafından vizesi olmadığı için gözaltına alındı. Sınır polisi, sınır kapısının bağlı olduğu Cham Yerel Mahkemesi’ne, “otomobil almak için Almanya’ya geldiğini ileri süren vizesiz bir Türk’ün gözaltına alındığını” bildirerek “tutuklama emri” talebinde bulundu.

Derhal serbest bırakın

Dosyayı inceleyen Cham Yerel Mahkemesi hakimi Christian Ehrl, aynı gün sınır polisine gönderdiği karar niteliğindeki yazıda şöyle dedi:

“Mahkemenin görüşüne göre tutuklama emri için gerekli şartlar yok. Söz konusu şahıs pasif hizmetten yararlanmak isteyen bir Türk vatandaşı olarak Avrupa Adalet Divanı’nın 19.02.2009 tarihli ‘Soysal Kararı’ gereği vizeden muaftır. Şahsın otomobil almak için geldiği yönündeki ifadesinin tersi ispatlanmadığı için mahkeme vize muafiyetinin geçerli olduğunu görüşünde. Bu nedenle Almanya’ya izinsiz giriş söz konusu değildir. Şahıs derhal serbest bırakılmalı.”
Hakim Ehrl, yine Soysal Kararı doğrultusunda Erding Yerel Mahkemesi’nin Türklerin “vizesiz seyahat yapabileceği” yönündeki lehte karara da dikkat çekti. Ehrl, ayrıca ‘Soysal Kararı’nın yabancılar hukukunu konu alan internet forumlarında, “Türklere vize kalktı” şeklinde yorumladıkları için siteleri bir süre Federal İçişleri Bakanlığı’nın sansürüne uğrayan Edgar Stoppa ve Volker Westphal isimli başkomiserlerin yorumlarına da dikkat çekti.

Dava bile görülmedi

Avrupa hukuku uzmanı Hamburglu avukat Ünal Zeran, Cham Yerel Mahkemesi’nin kararının doğru yönde bir adım olduğunu ifade ederek şunları söyledi:

“Nisan ayındaki Erding Yerel Mahkemesi kararından daha önemli diyebiliriz. Zira Erding’de Türk vatandaşı avukat tutarak hakkını savunmak zorunda kalmıştı. Cham’da hiç dava dahi görülmeden, otomatik bir uygulama söz konusu.’’

Haberin Devamı

Bu karar çok önemli

Haberin Devamı

Avukat Unal Zeran, “Soysal Kararı’nın adalet sisteminin en küçük birimi olan yerel mahkemelerde dahi
bilinip, uygulanması çok iyi bir gelişme. Bu bir bilinçlenmenin gerçekleştiğini gösteriyor. En güzeli ise bu konularda katı tutumuyla tanınan Bavyera’da böyle bir önemli kararın alınması.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!