Allah’ın 99 vasfı çizgi karakter

Güncelleme Tarihi:

Allah’ın 99 vasfı çizgi karakter
OluÅŸturulma Tarihi: Haziran 12, 2008 00:00

Kuveytli psikolog Naif al-Mutawa’nın Allah’ın 99 vasfından yola çıkarak yarattığı süper çizgi kahramanlar, İslam aleminde hem övgü alıyor, hem de tepki görüyor. Modern, laik görüntülerinin yanı sıra manevi yönleri de ağır basan kahramanlar, darda olan insanların yardımına koşarken, kimi zaman kendi aralarında da çatışma yaşıyor.

HÄ°KAYE, 13’üncü yüzyılda MoÄŸolların, BaÄŸdat Kütüphanesi’ni yaÄŸmalamasına kadar geri gidiyor. Ä°stilacılar, kitapları Dicle Nehri’ne döküyor. Altın çağını yaÅŸayan Ä°slam aleminin mürekkebe dökülmüş bilgisi, silinip sulara karışıyor. Ancak, talan öncesinde harekete geçen simyacılar, tüm bilgileri, yarı deÄŸerli taÅŸlara yüklemeyi baÅŸarıyor. Sonuçta kitaplar yok oluyor ama, Allah’ın 99 vasfıyla özdeÅŸleÅŸen bu bilgi, günümüze kadar aktarılıyor.Â

Çizgi kahramanların ana karakterlerinden biri Dr. Ramzi Razem. İlim Muhafızları’nın torunlarından olan Ramzi, taşlarla ilgili efsaneleri dinleyerek büyür. 35 yaşındaki Ramzi, günün birinde İspanya’nın Granada kentinde görevlendirilir. Uluslararası bir kuruluş olan Memluklar tarafından finanse edilen Dr.Ramzi’nin görevi, yeni bulunmuş eski Arap elyazmalarını deşifre etmektir. Dr. Ramzi, metinleri çözmeye çalışırken, bu taşların izine rastlar. Dünyada düzenin sağlanması için bu taşların ve taşların sahiplerinin bulunması gerektiğine inanır. Allah’a ’mucize’ diye yakarır. Sonunda ilk taşı bulur, taşı bulduğunda o özelliği taşıyan kişi de karşısına çıkar. Ama önce o kişiyi özel bir misyonla görevlendirildiğine inandırması gerekir.
/images/100/0x0/55ea3e77f018fbb8f8739bd8


Dr. Ramzi’nin 99 kahramanından ilki Suudi Arabistanlı Nawaf’tır. Teninin altına gömülü ’Nur taşı’nın patlaması üzerine, çelimsiz bir delikanlıyken 2 metre boyunda 200 kg’lık bir deve dönüşmüştür Nawaf. Dr. Ramzi, Nawaf’a sahip olduğu gücü hayır amaçlı kullanabilmesi için kendini nasıl kontrol edebileceğini öğretir. Nawaf, "Cabbar" adıyla serinin ilk kahramanı olur.

Modern ve laik

Kuveytli psikolog Naif al-Mutawa’nın ürünü bu süper kahramanların her biri, Allah’ın 99 özelliğinden birini taşıyor. 99 ülkeden gelen, kadın ve erkek kahramanlar, modern, laik ve maneviyat sahibi. Mesela Allah’ın ’Şafi’ sıfatına sahip olan Darr, Amerikalı felçli bir delikanlı. Sinir uçları üzerindeki etkisi sayesinde ağrıyı kesebiliyor. BAE’den Dana İbrahim isimli genç kızın sıfatı ise ’Nur’. İnsanlardaki iyi ve kötüyü ayırtedebiliyor.

Arkadaşlarından ve Körfezli yatırımcılardan topladığı 7 milyon dolarla 2004 yılında Teshkell Medya Grubu’nu kuran Mutawa, Marvel ve DC Comics gibi şirketlerde çalışmış çizer ve yazarlarla işe başlamış.

Başı açık dua edilir mi

KUVEYTLİ işadamının yarattığı süper karakterler, tepki çekmiyor değil. Özellikle de kadın karakterlerin makyajı ve dar giysileri eleştiri konusu. Hatta, Allah’ın vasıflarının kişilerde kendini göstermesini ’küfür’ olarak algılayanlar bile var. Kuveytli bir din adamı, çizgi filmin, insana fazla üstünlük yüklediği gerekçesiyle Kuran’a aykırı olduğu yolunda görüş bildirmiş. Din adamlarından görüş almadığını belirten Mutawa, "Sınırlı sayıda kişinin dinimizi nasıl icra edeceğimize söylemesine izin vermemeliyiz. Aktif bir şekilde katılabileceğim bir İslam, benim ait olduğum İslam olabilir. Ben İslam’a da, evrime de inanıyorum" diyor.

Kuveyt’teki Amerikan Üniversitesi, ’The 99’ çizgi serisiyle ilgili olarak "Arap Dünyası’nda Süper kahramanlar" diye bir ders bile koymuş. Geçtiğimiz günlerde derse girdiğini söyleyen Mutawa, türbanlı bir genç kızın, ’Kitaptaki Nur karakteri, başını örtmeden Allah’tan yardım istiyordu’ diye eleştiri getirdiğini söylüyor. Arap girişimcinin tepkisi ise şöyle olmuş; "Sadece hicaplı kişilerin mi Allah’tan yardım isteyebileceğini düşünüyorsun? Müslüman olmanın tek bir yolu yoktur. Müslüman olmanın en az 99 yolu vardır."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!