Al Gore'a Yüksek Mahkeme darbesi

Güncelleme Tarihi:

Al Gorea Yüksek Mahkeme darbesi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2000 00:00

Haberin Devamı

ABD Federal Yüksek Mahkemesi, Demokrat Parti Başkan Adayı Al Gore'a, 7 Kasım seçimleri sonrasında yaşanan oy sayımı mücadelesinde yeni bir darbe vurdu.

Federal Yüksek Mahkeme, Florida Yüksek Mahkemesi'nden, daha önce aldığı kararı gözden geçirmesini istedi. Florida Yüksek Mahkemesi, Eyalet'te oy sayımı bildirim tarihi süresini uzatmış ve bazı bölgelerde elle sayıma izin vermişti. Böylece, 14 Kasım'da Florida Eyalet Sekreteri'ne bildirilmesi gereken resmi sonuçlar 26 Kasım'da ve bazı bölgelerdeki elle sayım sonuçlarını içererek bildirilmişti.

OY FARKI 930

14 Kasım'da Al Gore'dan 930 oy ileride olan George W. Bush'un 26 Kasım'da yapılan resmi açıklamayla 537 oy farkıyla önde olduğu duyurulmuştu. Federal Yüksek Mahkeme'nin kararıyla aradaki fark George W. Bush lehine ve yine 930'a yükselmiş oldu. Federal Yüksek Mahkeme'nin kararı Al Gore'a en azından zaman açısından ciddi bir darbe vurdu. Al Gore, geçen her gün Amerikan kamuoyu nezdindeki itibarını yitiriyor ve kişisel çıkarları uğruna mücadele eden adam görünümü veriyor. Florida Eyalet Meclisi'nin 25 ikinci seçmenin isimlerini 12 Aralık itibarıyla açıklaması gerekiyor.

Bu 25 seçmeni kazanan aday yeni ABD Başkanı olacak. Gore, birkaç kez makineyle ve bazı yerlerde de elle sayılan oyların yeniden ve elle sayılması için mahkeme kararı bekliyor. Florida'nın Leon Bölgesi'nde bir başka davada, Yargıç, Yüksek Mahkeme'nin kararı üzerine vereceği kararı süresiz olarak erteledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!