Al Gore mahkemeden hala umutlu

Güncelleme Tarihi:

Al Gore mahkemeden hala umutlu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2000 00:00

Haberin Devamı

Florida mahkemesi ve Amerikan Federal Mahkemesi'nden, Florida eyaletinde yeniden elle sayıma destek çıkmamasına karşın Demokrat Partili başkan adayı Al Gore iyimserliğini koruyor.

Al Gore, "iyimserlikten başka bir şey hissetmiyorum ve (Florida'nın başkenti) Tallahassee'deki ekibimiz de bu şekilde hissediyor" dedi.

Florida'nın Leon ilçesi yargıçlarından N. Sanders Sauls, eyalette Cumhuriyetçi Partili George W. Bush'un kazandığını onaylayan seçim yetkililerinin hatalı tutumu bulunmadığı ve elle sayımın sonucu değiştireceğine dair belirti olmadığı kararına varmıştı. Amerikan Federal Yüksek Mahkemesi de Florida Yüksek Mahkemesi'nin aldığı elle sayımın devam etmesine ilişkin kararın temelsiz olduğunu belirterek, bu kararı mahkemeye geri göndermişti.

ABD Askerine Gore'u eleştirme yasağı
ABD seçimlerinin kilitlendiği Florida eyaletinde, askeri personelden gelen denizaşırı oyların geçersiz sayılması için çaba gösteren Demokrat Parti'nin başkan adayı Al Gore'u ağır şekilde eleştiren ordu mensuplarına, Gore'u eleştirme yasağı getirildi.

Gore kampanyası, her bir oyun önem kazandığı Florida'da, denizaşırı ordu personelinden gelen oyların, üzerlerinde postalandıkları tarih bulunmadığı gerekçesiyle geçersiz sayılması gerektiğini savunurken, Cumhuriyetçi Parti, Florida yasalarına göre bunun şart olmadığını belirtmiş, ancak binlerce askerin oyu çöpe gitmişti. Asker oylarının geleneksel olarak Cumhuriyetçi Parti'ye gittiği biliniyor.

Ancak Amerikalılar için geçerli olan ifade özgürlüğü ve hükümeti korkusuzca eleştirebilme hakkı, ordu mensupları için geçerli olmadığından ve hatta zaman zaman ifade özgürlüğü suç teşkil ettiğinden, Gore'a yönelik eleştiriler de yasaklandı. Amerikan yasalarına göre, bir askerin ABD Başkanı, başkan yardımcısı, vali veya milletvekili için uygunsuz sözler sarfetmesi, suç teşkil ediyor.

7 yıl önce, Hava Kuvvetleri'nde görevli Tümgeneral Harold Campbell, Başkan Bill Clinton'ı, "homoseksüel sevici, asker kaçağı, esrar içicisi, kadın avcısı" bir politikacı olarak nitelendirdiği için görevden ayrılması istenmişti. Daha aşırı örneklerde, bir yıl hapis, askeri kariyerin sona erdirilmesi gibi cezalar da söz konusu olabiliyor.

Dış politika düşünce kuruluşu "Project for the New American Century"nin askeri siyaset uzmanı Tom Donnelly, gazetecilere konuyla ilgili değerlendirmesinde, "bu noktada, seçimden sonra oluşan atmosfer çok gergin ve herkes için en iyisi ağızların kapalı tutulması" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!