AKPM'nin yeni başkanı Türk oldu

Güncelleme Tarihi:

AKPMnin yeni başkanı Türk oldu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 2010 11:14

Avrupa Konseyi’nde bugün tarihi bir gün yaşandı Türkiye'nin 1949 yılından bu yana AK üyesi olduğu AK Parlamenter Meclisi (AKPM) başkanlığını ilk defa bir Türk seçildi.

Haberin Devamı

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi başkanlığına AKP’li Mevlüt Çavuşoğlu, AKPM'de yapılan oylama sonucu seçildi. 

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış’da seçimi izledi. AKPM Genel Kurulu’nun bugünkü oturumunda ayrıca Çavuşoğlu’nun raportörü olduğu Bosna konulu rapor dahil Türkiye’yi ilgilendiren birçok rapor ele alınacak.

47 ülkenin üyesi bulunduğu, Strazburg merkezli Avrupa Konseyi’nde Türkiye ön planda olacak. Türkiye’nin 1949 yılından bu yana üyesi bulunduğu Konsey’in Parlamenter Meclisi, 25-29 Ocak günlerinde gerçekleşecek. “Kış Oturumları”nın gündeminde yeni başkan seçimi de bulunuyor. Bu arada, hafta boyunca Türkiye’yi ilgilendiren çok sayıda rapor da görüşülerek oylanacak.

TÜRK PARLAMENTERİ BAŞKANLIĞI ÜSTLENDİ

Görevi İspanyol başkan Lluis Maria de Puig’ten devralan Çavuşoğlu’nun, 2 yıl sürecek başkanlığı için seçim öncesi tüm siyasi grupların çok sayıda üyesinden destek sağladığı ifade ediliyor.

Haberin Devamı

TÜRKİYE HEM AKPM HEM DE DÖNEM BAŞKANLIĞINI YÜRÜTECEK

Mevlüt Çavuşoğlu’nun AKPM başkanlığına seçilmesinden sonra Türkiye, Kasım ayının ortasında Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi Dönem Başkanlığını da üstlenecek.

Bu görevi Mayıs 2011 ortasına kadar sürecek olan Türkiye’nin böylece altı aylık bir dönemde AK’nin başlıca iki organı meclis ve bakanlar komitesi başkanlığını yürütecek.

ÇAVUŞOĞLU’NUN BOSNA RAPORU

Bu arada, başkan yardımcıları ve çeşitli komisyonların başkanlarının da seçileceği, komisyonun üyelerinin de atanacağı AKPM Genel Kurulu’nda da ilginç bir olay da yaşanacak. Bugün yeni başkan olarak seçilen Çavuşoğlu’nun bir raporu, Salı günü oturumda ele alınacak.

Çavuşoğlu ve Finlandiyalı üye Kimmo Sasi’nin raportörler olarak hazırladıkları “Bosna’daki demokratik kurumların işleyişi”ne ilişkin raporu ve buna ilişkin karar tasarısı görüşülerek oylanacak.

MEMECAN’IN AYRIMCILIK RAPORU

AKPM Genel Kurulu’nun gündeminde diğer bir Türk üyesi AKP’li Nursuna Memecan tarafından kaleme alınan “Cinsel yöneliş temelindeki ayrımcılık” konulu bir rapor da bulunuyor.

Kadın ve Erkek için Eşit Fırsatlar Komitesi raportörü olan Memecan’ın hazırladığı rapor ve ilgili karar tasarısı, Çarşamba günü görüşülerek oylanacak.

Haberin Devamı

TÜRKİYE VE BATI TRAKYA’DA AZINLIKLAR RAPORU

Memecan’ın raporunun ardından AKPM Genel Kurulu, Çarşamba günü ayrıca “Türkiye’deki Gayri Müslim azınlıklarının ve (Batı) Trakya’daki Müslüman azınlığın din özgürlüğü ve diğer insan hakları” raporunu da ele alacak.

Fransız üye Michel Hunault’ın hazırladığı rapor ve ilgili karar tasarısına ilişkin oylama aynı gün gerçekleşecek.

MEDYA ÖZGÜRLÜĞÜ VE SEÇİM BARAJLARI DA GÜNDEMDE

Medya özgürlüğü konusunun da ele alınacağı oturumlarda AK üyesi ülkelerdeki seçim sistemlerindeki barajlara ilişkin rapor da görüşülerek oylanacak.

Gündemde ayrıca iltica, iklim değişikliği, Ortadoğu gibi konular da bulunuyor. Bu arada, kış oturumlarının başlıca gündem maddelerinden birini “Sahte salgınlar: Sağlığa tehdit” konusu oluşturacak.

Haberin Devamı

PAPANDREU KONUŞACAK

Öte yandan, AKPM oturumlarında tanınmış politikacılar söz alacak. AK Bakanlar Komitesi Dönem Başkanı İsviçre’nin Dışişleri Bakanı Micheline Calmy-Rey ve AK Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland’ın yanısıra, Yunanistan Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu ve İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini de söz alacak.

EGEMEN BAĞIŞ’IN TEMASLARI

AKPM’ın açılış oturumunu ve yeni başkanının seçim oturumu izleyen Devlet Bakanı Bağış, seçim ardından AKPM’nin yeni Başkanı Çavuşoğlu ve Avrupa Konseyi Dönem Başkanlığını yürüten İsviçre’nin Dışişleri Bakanı Micheline Calmy-Rey’nin de bulunacağı öğle yemeğine katılacak.

Başkan seçilmesinin ardından Çavuşoğlu ile bir görüşme yapacak olan Bağış, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Başkanınca verilecek resepsiyona katıldıktan sonra Türkiye’ye dönecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!