AKPM’den referanduma olumsuz rapor

Güncelleme Tarihi:

AKPM’den referanduma olumsuz rapor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 2017 23:02

AVRUPA Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın (AGİT), 16 Nisan referandumuna ilişkin nihai raporunu tamamlaması beklenirken Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) aynı konudaki gözlem raporunu yayımladı.

Haberin Devamı

AKPM Daimi Komitesi’nin dün Prag’daki toplantıda ele aldığı raporda, Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) referandum günü aldığı bazı kararların önemli bir güvencenin altını kazıdığı ve yasayla çeliştiği vurgulanıyor. AGİT’in hazırlayacağı nihai raporun da bu belgeyle örtüşmesi bekleniyor. Romanyalı parlamenter Cezar Florin Preda tarafından kaleme alınan belgede öne çıkan vurgulardan bazıları şunla

- YSK’nın referandum günü mühürlere ilişkin verdiği talimatlar önemli bir güvencenin altını kazıdı ve bu tür oyların geçersiz sayılmasının açık şekilde dile getirildiği yasayla çelişti, oy güvenliğine ilişkin kriterleri belirgin şekilde değiştirdi.

‘TEMEL ÖZGÜRLÜKLER KISITLANDI’

- Olağanüstü Hal altında, gerçek bir demokratik süreç için esas olan temel özgürlükler kısıtlandı.  İfade özgürlüğü daha da kısıtlandı, eşi görülmemiş sayıda gazetecinin tutuklanması yaygın otosansüre neden oldu.

Haberin Devamı

- Bazı uluslararası gözlemcilerin
gözlemde bulunması, oyların açılması ve oy verilmesi sırasında erişim verilmemesi ya da kısıtlanması nedeniyle engellendi.

- Yasal çerçeve gerçekten demokratik bir referandum düzenlemek için yetersiz kaldı. Seçim kurullarının çalışmasında şeffaflık eksikti.

‘KAMPANYA DENGESİZDİ’

- Referanduma ilişkin mevzuatı değiştiren kararnameler Olağanüstü Hali’n gerekliliklerini aştı.

- Referandum döneminde hakim ve savcıların görevden alınmasının ya da askıya alınmasının sürmesi yargının bağımsızlığını etkiledi.

- Kampanya çerçevesi kısıtlayıcı ve Cumhurbaşkanı ve çok sayıda önde gelen ulusal yetkilinin ‘Evet’ kampanyasına katılımı nedeniyle dengesizdi.

- Seçmenlere reformun ana unsurları konusunda tarafsız bilgi sunulmadı. Kampanyada taraflar eşit fırsatlara sahip değildi.

- Uluslararası gözlemcilerin ziyaret ettiği sınırlı sayıdaki seçim sandıklarında referandum günü genelde etkili biçimde organize edildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!