Akdeniz’de köşe kapmaca

Güncelleme Tarihi:

Akdeniz’de köşe kapmaca
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2010 00:00

İsrail ablukasını delmek için Gazze’ye insani yardım taşıyan gemiler bugün bölgede olacak. Uluslararası filo, İsrail donanmasını şaşırtmak amacıyla taktik manevralar yaptıktan sonra dün Gazze’ye hareket etti.

Haberin Devamı

AKDENİZ'DE GERGİN BEKLEYİŞ / FOTO GALERİ

İSRAİL’in abluka altında tuttuğu Gazze Şeridi’ne “Rotamız Filistin Yükümüz İnsani Yardım” kampanyası kapsamında 10 bin ton insani yardım taşıyan uluslararası filo, Kıbrıs açıklarından dün TSİ sabah 5.00’te hareket etti. Türkiye, İrlanda, İsveç ve Yunanistan’dan gelen 6 gemi, 25 deniz mili daha açılıp uluslararası sularda yeniden durdu. Konvoyun organizatörlerinden olan Özgür Gazze Hareketi’nin sözcüsü Greta Berlin, “İsrail’in bizi uluslararası sularda yakalamaya çalışacağını öğrendik. Bu hamle taktik icabıydı” dedi.

‘Pasif direniş yapacağız’

Toplam 50 milletten 750’yi aşkın Filistin yanlısı aktivistin bulunduğu gemiler, yolculuğun son ayağına dün 15:45’te başladılar. Gemilerin bugün Gazze karasularında olması bekleniyor. Organizatörlerden olan İHH İnsani Yardım Vakfı’nın Başkanı Bülent Yıldırım, “İsrail gireceğimiz suları tatbikat alanı ilan etti, atış talimi yapıyorlar. Çakımız bile yok, ama İsrail askerlerini bu gemiye almayacağız” dedi.

Aşdod’a çekecekler

Yedioth Aharonot’un haberine göre İsrail, ablukayı deldirmemeye kararlı. Tel Aviv, gemilerin bugün öğleden sonra Gazze’ye ulaşmasını bekliyor. Güvenlik planına göre gemiler Aşdod limanına çekilecek, içindekiler sorgulanıp havayoluyla sınırdışı edilecekler. Bunu reddedenler yargılanmak üzere tutuklanıp Beerşeba cezaevine gönderilecekler.

‘Şayefet 13’ müdahaleye hazır

Konvoyu durduracak İsrail savaş gemisi “Hanit” önceki gece Hayfa’ya geldi. Seçkin “Şayefet 13” komandoları da müdahaleye hazır. Müdahale için Hayfa’da bekleyen İsrail savaş gemilerinden 3’ü dün akşam yardım gemilerini karşılamak üzere hareket etti. TRT’nin yayınında konuşan eylemciler ise İsrail gemilerini gördüklerini ifade ettiler.

Dünyanın gözü onlarda

Nobel Barış Ödülü sahibi Mairead Corrigan Maguire ve 5 Avrupa parlamenteri de barış konvoyunda. Geride bırakılan iki arızalı gemiyle İrlanda’dan yola çıkan Rachel Corrie adlı geminin ise yarın “ikinci bir dalgayla” Gazze’ye gönderilebileceği açıklandı.

Türk turizmine kötü haber

Haaretz’in haberine göre İsrail’deki sendikalar, Türkiye’de tatile karşı bir yıldır sürdürdükleri boykotu, “konvoyun organize edilmesinde Ankara’nın oynadığı rol” nedeniyle uzatmayı düşünüyor. İsrailli çalışanlar, bu yaz da Türkiye’de tatil yapmayacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!