'Akdeniz Birliği alternatif değil'

Güncelleme Tarihi:

Akdeniz Birliği alternatif değil
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 17, 2007 16:12

Fransa'nın Avrupa İşlerinden Sorumlu Bakanı Jean-Pierre Jouyet, Akdeniz Birliği önerisinin Türkiye ile sürdürülen müzakerelerin alternatifi ya da türevi olmadığını söyledi.

Düşünce kuruluşu Avrupa Politika Merkezi'nde (EPC) yeni Fransız hükümetinin AB politikasını anlatan Jouyet, Akdeniz Birliği önerisine, "isteyen ülkelerin katılabileceğini" belirtti. Jouyet, "Bu projeye ilgi duyuyorsa Türkiye'nin, beklentilerini ve koşullarını açıklamasını" istedi.

Jouyet, yanlış anlaşılmak istemediğinin altını çizerek, "Akdeniz Birliği önerisi Türkiye ile sürdürülen üyelik müzakerelerinin alternatifi ya da türevi değildir. (Akdeniz ülkeleri arasında işbirliğini amaçlayan) Barselona sürecine daha kapsamlı siyasi güç sağlamak gerekiyor. Akdeniz'in güneyindeki ülkelere yardımcı olmak ve bölgesel entegrasyonu güçlendirmek amacıyla Akdeniz Birliği'ni gerçekten somut bir proje olarak geliştirmek istiyoruz. Avrupa Yatırım Bankası ve diğer finansal araçlarla AB Komisyonu'nun büyük birikimi bu kapsamda değerlendirilebilir" diye konuştu.

AB üyelerine, "Birliğin hazmetme kapasitesi üzerinde açıkça düşünme" çağrısı yapan Jouyet, konunun iki unsurunu, "değerler ve mali sorunlar" olarak sıraladı.

"Çok sınırlı bir AB ortak bütçeniz varsa büyük boyutlu ülkeleri entegre etmeyi sürdürerek 10 sene boyunca ayakta duramazsınız" diyen Jouyet, 40 milyon nüfuslu Ukrayna'yı örnek göstererek, "Basit bir mesele değil. Biraz duralım ve düşünelim. Bir çalışma grubu ya da akil adamlar komitesi oluşturalım. Bu komite bize, AB'nin kurumsal sorunlarını çözdükten sonra nereye kadar gidebileceğimizi ve başarmak için ne yapmamız gerektiğini söylesin" önerisinde bulundu.

Fransa'nın AB'nin sınırlarının tartışılması talebini tekrarlayan Jouyet, "öncelikle tartışmak istediklerini" belirterek, "kibirli bir yaklaşım içinde olmadıklarını" söyledi.

Jouyet, "Yıl sonunda bakacağız. Eğer konu (AB'nin sınırları ve hazmetme kapasitesi) yeterince olgunlaşmamışsa tartışmaya açılacak. Bir düşünme sürecinin olması, herhangi bir sonuca varıldığı anlamına gelmiyor. Biz doğal ve coğrafi sınırlardan bahsetmiyoruz. Ama tartışmak, daha sonra çıkması muhtemel sorunları önleyecektir" diye konuştu.
Türkiye ile teknik müzakereler konusunda "yeterince esnek davrandıklarını" iddia eden Jouyet, "Türkiye'nin önemli sorunları varken biz de sorun yaratmak niyetinde değiliz. Bununla birlikte zamanı geldiğinde Avrupa'nın sınırları üzerinde düşünmek istiyoruz" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!