AİHM’den Türkiye’ye ‘ihlal’ kararı

Güncelleme Tarihi:

AİHM’den Türkiye’ye ‘ihlal’ kararı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 30, 2018 20:07

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 2004’te hazırladıkları Azınlık Hakları ve Kültürel Hakları Çalışma Grubu Raporu nedeniyle haklarında hakaret ve tehdit içerikli yazılar yayımlanan Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu ve Prof. Dr. Baskın Oran’ın açtığı davada Türkiye’nin insan hakları ihlalinde bulunduğuna karar verdi. Mahkeme, Kaboğlu ve Oran’ın konuya ilişkin şikâyetlerinin Türk yargısınca geri çevrilmesini Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) özel ve aile hayatına saygıyla ilgili 8’inci maddesinin ihlali olarak değerlendirdi.

Haberin Devamı

7 BİN EURO ÖDENECEK

İki davacının şikâyetleri, haklarındaki yazıların ifade özgürlüğü kapsamına girdiği gerekçesiyle reddedildikten sonra konu 2008 ve 2010’da AİHM önüne geldi. AİHM, şikâyete konu olan yazıların hararetli bir tartışmanın yaşandığı dönemde kaleme alındığını not ederken, kullanılan ifadelerin doğrudan ya da dolaylı olarak şiddet çağrısı veya şiddeti haklı çıkarma çabası içeren nitelikte olduğuna karar verdi. Mahkeme, Hrant Dink’in de benzer bir kampanya sonrasında öldürüldüğünü kaydetti. AİHM, Türk yargısının şikâyetler karşısında davacıların özel hayatlarına saygı ile basın özgürlüğü arasında adil bir denge kurmadığını belirtti. Karar gereği Türkiye, Kaboğlu ve Oran’a mahkeme masrafları da dahil olmak üzere toplam 7 bin Euro ödeyecek.
AİHM, 32 haftalık hamileyken 2017’de FETÖ suçlamasıyla tutuklanan ve cezaevinde doğum yapan Tuba Yazıcıoğlu’nun tedbir amaçlı tahliye talebine ilişkin başvurusunu ise geri çevirdi. Davacı, Türkiye’nin AİHS’nin aralarında yaşam hakkının da olduğu yedi maddesini ihlal ettiği tezini işledi. AİHM, yaptığı değerlendirme sonrasında davacının iç hukuk yollarını tüketmediği gerekçesiyle başvuruyu kabul edilemez buldu.

BAKMADAN GEÇME!