AİHM’den önemli tüzük değişikliği

Güncelleme Tarihi:

AİHM’den önemli tüzük değişikliği
Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 2017 02:15

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), yaptığı önemli bir iç tüzük değişikliğiyle öncelikli olarak ele alınacak davaların sıralamasını yeniden belirledi. Değişiklik öncesinde yaşam ve sağlık durumları riskte olan davacıların başvurularını acil olarak işleme alan AİHM, bundan böyle bir hakkın kullanımıyla doğrudan bağlantılı olarak gözaltında olan ya da tutuklanan başvuru sahiplerine de öncelik verecek.

Haberin Devamı

Metinde doğrudan yer almasa da yapılan değişiklik basın özgürlüğüyle ilgili şikayetleri yakından ilgilendiriyor. Değişikliğin yapılmasında Türkiye, Rusya ve Azerbaycan gibi ülkelerde gözaltına bulunan ya da tutuklanan gazetecilerden gelen başvurular etkili oldu. Artık bu tür başvurular ‘acil’ koduyla ele alınacak ve ‘1’inci grup’ olarak değerlendirilecek.

AİHM’nin tüzük değişikliği, Türkiye’de gözaltında olan ya da tutuklanan gazetecilerin başvuruları açısından önem taşıyor. Türkiye’deki gazetecilerden gelen şikayetlerin dosya sıralamasında öne geçmesi söz konusu. Bu bağlamda AİHM’nin, başvuruları kısa sürede işleme koyup Türkiye’den savunma istemesi öngörülüyor.

Türkiye hakkında 15 Temmuz darbe girişiminden sonra yapılan başvurularda patlama yaşanıyor. Nisan sonu verilerine göre AİHM önünde Türkiye ile ilgili 23 bin dava var. Bu başvurulardan 17 bin 630’u 15 Temmuz sonrası yapıldı.

BAKMADAN GEÇME!