AİHM, Türk babaya karşı davayı reddetti

Güncelleme Tarihi:

AİHM, Türk babaya karşı davayı reddetti
Oluşturulma Tarihi: Şubat 17, 2009 17:42

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), baba Mustafa Şenocak tarafından 15 yıl Türkiye'ye kaçırılan kızının velayetini isteyen Fransız annenin başvurusunu reddetti.

Fransız annenin avukatı, kızının velayet hakkını kaybettiği halde çocuğunu vermeyi reddeden Türk babanın, Fransa'da üç yıllık hapis cezasını çektikten sonra geçen yaz ithalat ihracat işinde çalıştığı Türkiye'ye döndüğünü belirtti.

Bugün 15 yaşında olan Julie'nin, annesiyle arasındaki anlaşmazlık yüzünden hakim tarafından Londra'daki halasına emanet edildiğini, ancak hakimin genç kızın Türkiye'ye dönmesine yasak getirdiğini belirten avukat, kızının velayetini kendisine veren Türk mahkemelerinin kararının uygulanmamasının sorumlusu gördüğü Türk devleti aleyhinde dava açan müvekkili Bayan Ancel'in, aynı zamanda Türk makamları hakkında davanın süresi ve eski eşinin kayrıldığı gerekçesiyle de dava açtığını kaydetti.

Avukat, AİHM'nin oy birliğiyle tüm bu davaları reddettiğini belirterek, Türk makamlarının 2006'da Fas'ta tutuklanan ve kırmızı bültenle aranan babanın bulunması için hiçbir sorumluluktan kaçınmadıklarına ve gerekli tüm çabayı gösterdiklerine karar verdiğini bildirdi.

Strasbourg'daki mahkemenin ayrıca Fransız annenin Türk makamlarıyla işbirliği yapmadığına ve eski eşiyle 2004 başında bir görüşme yaptığını sakladığına işaret etti. Bu arada Mustafa Şenocak da kızının velayetini annesine vermesinin doğru olmadığı gerekçesiyle Fransız devleti aleyhine AİHM'de dava açtı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!