AiHM, McDonald’s karşıtı vejetaryenlere hak verdi

Güncelleme Tarihi:

AiHM, McDonald’s karşıtı vejetaryenlere hak verdi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 16, 2005 01:55

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, fast-food devi McDonalds’ın adını lekedikleri gerekçesiyle İngiltere’de mahkum edilen iki vejetaryen eylemcinin adil yargılanmadığı kararını verdi.

1986 yılında, McDonalds’ın sağlıksız yiyecek sattığını, gelişmekte olan ülkelerde kıtlığa neden olduğunu ve yağmur ormanlarını yok ettiğini iddia eden bir bildiri dağıtan David Morris ve Helen Steel, 1997’de İngiliz mahkemeleri tarafından 75 bin sterlinlik tazminata mahkum edilmişti. 1990’da başlayan tartışmalı dava, 313 adli gün sürerek İngiltere tarihine geçmişti.

Eylemci çift, Strasbourg’taki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne giderek dava açtı. AİHM de, dün kararını açıklayarak, çifte avukat ve yasal danışmanlık sağlaması gereken İngiltere’nin, bu yükümlülüğünü yerine getirmediğine hükmetti. McDonalds’ın avukat ordusuna karşı, devletten destek alamayınca ancak gönüllü avukatlarla kendilerini savunan eylemcilerin işsiz olduğu veya düşük ücretli işlerde çalıştıkları belirlendi.

İkili, hukuk zaferinin ardından yaptıkları açıklamada, kamuoyunun Mcİftira olarak adlandırdığı davadan çıkan sonucun, ülkedeki bir çok yasanın değişmesini beraberinde getireceğini savundu. Davanın, McDonalds’a 10 milyon sterline mal olduğu düşünülüyor ve bu süreç, ‘tarihin en büyük halkla ilişkiler felaketi’ olarak niteleniyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!